Antorini til praktikløse: Auf Wiedersehen

3. jan 2014, 04:00
Snup dog en læreplads i Tyskland, lyder beskeden til unge danskere uden praktikplads. Syd for grænsen mangler der nemlig 33.000 lærlinge.

Lønnen er under det halve, og der er langt hjem til mor og far i weekenden. Til gengæld efterspørger tyske virksomheder titusindvis af lærlinge, mens omkring 11.000 unge danskere mangler en læreplads.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) opfordrer danske unge til at støve tyskverberne af og pakke kufferten, hvis ikke de kan finde praktik herhjemme.

"Det her er en fantastisk god chance. De får en læreplads, erfaring fra udlandet på cv'et og en del af omkostningerne betalt. Ja, lærlingelønnen i Tyskland er lavere, men holdt op imod, at det kun er nogen måneder af et helt liv, så bør de gøre det," siger hun.

Vil skabe større rejselyst

I slutningen af november indgik Danmark og Tyskland en aftale, der skal gøre det lettere både at arbejde og uddanne sig på begge sider af grænsen.

Selv om det hele tiden har været muligt at tage praktik i udlandet, betyder den nye aftale, at en tysk læreplads anerkendes fuldt ud på højde med en læreplads i Danmark.

"Det gør det lettere for elever på erhvervsuddannelserne at tage praktik i Tyskland, fordi man nu kan være helt sikker på, at uddannelser har fælles indhold, og derfor tæller lige så meget," siger Christine Antorini.

Ministeren håber, at det dansk-tyske samarbejde kan skabe større tradition for, at unge på erhvervsuddannelserne kigger udenlands efter praktik.

"Inden for de videregående uddannelser er det jo meget almindeligt at tage et ophold i udlandet, fordi du får sprog, kultur og værdifuld viden med hjem. Og når der oven i købet er ledige praktikpladser i Tyskland, håber jeg virkelig, at det her er med til at motivere flere unge på erhvervsuddannelserne til at udnytte den mulighed," siger hun.

Giv det nu en chance!

Mange danske unge vil dog ifølge erhvervsskolerne helst være fri.

Det skyldes blandt andet den lave tyske lærlingeløn, der for de fleste fag er under halvdelen af i Danmark.

Antorini understreger, at eleverne gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag får dækket rejseomkostninger og får tilskud til husleje på op til 900 kroner om måneden.

Hun afviser, at danske lærlinge skal have ekstra penge med hjemmefra, hvis de finder praktikplads syd for grænsen.

"Vi blander os ikke i lønforholdene i andre lande, heller ikke i lærlingelønninger. Men jeg vil alligevel opfordre eleverne til at give det en chance," siger hun.

Siden 2008 er mangelen på praktikpladser i Danmark eksploderet - og i dag står knap 11.000 unge uden en 'rigtig' praktikplads, hvis man tæller elever i skolepraktik med.

Tysk VS. dansk lærlingeløn
  • Danske unge, som læser en erhvervsuddannelse - som f.eks. tømrer, kok eller frisør, skal have en læreplads for at gennemføre deres uddannelse.
  • Som lærling tjener man mellem 8.000 og 14.000 kroner i månedsløn alt afhængig af fag.
  • Hvis ikke man kan finde læreplads i en virksomhed, kan man i stedet tage en skolepraktik, hvor lønnen er 6.800 kroner om måneden, hvis man er over 18 år.
  • I Tyskland er lærlingelønnen for de fleste fag under halvdelen af i Danmark.
  • For eksempel tjener en nystartet kokkeelev ca. 3.600 kr. i månedsløn.
  • Til gengæld kan man få op til 900 kroner om måneden i tilskud til husleje
  • Samtidig betyder lav skat i kombination med bundfradraget, at danske lærlinge i Tyskland næsten får hele deres løn udbetalt.

 

Kilde: UG.dk, CELF, m.fl.