Antorini: Praktikmangel er vildt overdrevet

21. feb 2014, 14:00
Undervisningsministeren går i rette med opfattelsen af, at flere tusinde unge går i stå i deres erhvervsuddannelse, fordi de ikke kan komme i praktik. Det er en myte, skriver hun.

Det er vildt overdrevet, når medierne refererer, at der mangler 11.000 praktikpladser til unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse. Det er en myte og problemet pustes op.

Sådan skriver Undervisningsminister Christine Antorini, LO-sekretær Ejner K. Holst og Henrik Bach Mortensen, der er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening i et debatindlæg i dagens udgave af Politiken.

"Der er medier, der skriver, at der mangler 11.000 praktikpladser. Sandheden er, at kun små 600 af 11.000 elever ikke er i gang med deres uddannelse eller har mulighed for at fortsætte den i et praktikcenter."

I indlægget argumenterer Antorini med flere med, at de 11.000 dækker over, at 5000 er i gang med at søge, mens 6000 elever nok søger en ordinær praktikplads, men faktisk er i gang med et praktisk forløb på et af landets praktikcentre.

Debattørerne mener, at retorikken omkring praktikpladser er med til at nedgøre erhvervsuddannelserne.

"Vi mener, at så mange som muligt skal i virksomhedspraktik, men når problemerne pustes op, taler man uddannelserne ned, og man taler praktikcentret ned, som om det ikke er en ordentlig uddannelse."

Politikerne er lige nu igang med intense forhandlinger om en reform af erhvervsuddannelserne. En af udfordringerne er blandt andet at tiltrække langt flere unge.

"Lad os tale om erhvervsuddannelserne på en måde, de fortjener. Med den nye reform, som er ved at blive forhandlet, får vi uddannelser af en endnu højere kvalitet med endnu tydeligere uddannelsesgaranti," hedder det i indlægget.