Danmark: 37.000 flere ledige på tre uger

20200331095101369_1000
Nogle butikker og forretninger er blevet påbudt at lukke, mens andre har sendt ansatte hjem på grund af lav aktivitet. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
TEMA:Corona i Danmark
31. mar. 2020 10.31
Der er blevet 37.000 flere ledige siden 9. marts, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Antallet af nye ledige i Danmark fortsatte mandag med at nærme sig et normalt niveau under coronakrisen. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

LÆS OGSÅ: Stram Kurs må ikke indsamle vælgererklæringer

4557 personer meldte sig mandag ledige. Et gennemsnit for den samme ugedag i den samme uge i de foregående fem år lyder på 3165 nye ledige. Det er det, der i opgørelsen kaldes en normal dag.

Tidligere på måneden var antallet af nye ledige tre til fire gange så højt som normalt. Mod slutningen af sidste uge løjede tilstrømningen af ledige lidt af - og i weekenden var der færre end normalt.

Den tendens fortsætter altså mandag.

Hvis man fraregner de personer, der har frameldt sig som ledige på grund af barsel, sygdom, påbegyndt uddannelse, nyt job eller en helt femte årsag, har der siden 9. marts været en stigning i antallet af ledige på 37.063.

I alt er 168.796 personer ifølge Beskæftigelsesministeriets tal uden job.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kunne antallet af ledige have været meget højere, hvis ikke arbejdsmarkedets parter havde aftalt en ordning, hvor virksomheder kunne sende medarbejdere hjem med lønkompensation fra staten.

- I går (mandag, red.) udvidede regeringen og arbejdsmarkedets parter ordningen om lønkompensation, siger han i en skriftlig kommentar.

- Den har allerede sikret titusindvis af danskere, at de kan beholde deres arbejde med fuld løn, selv om sundhedskrisen betyder, at de skal hjemsendes. Nu kan endnu flere få gavn af mulighederne.

FH: Afgørende at sætte flere tiltag i søen

Ifølge økonom i Fagbevægelsens Hovedorganisation Mette Hørdum Larsen bør man fokusere på at afbøde effekter af krisen.  

- Dagens tal indeholder ikke konsekvenserne af den alvorlige krise, vi befinder os i. Og de er desværre store. Men de understreger, at dansk økonomi og arbejdsmarkedet befandt sig i et stærkt udgangspunkt, inden krisen ramte. Det alene kan være med til at mildne de samlede skader, siger hun og tilføjer:

- Det er samtidig afgørende, at der er iværksat en række initiativer – herunder en trepartsaftale om midlertidig lønkompensation, som i går blev styrket – der vil være med til at afbøde de negative effekter.

LÆS OGSÅ: Koncern bag Michelin-succes går konkurs

Antallet af bruttoledige faldt med godt 100 fuldtidspersoner fra januar til februar 2020. Dermed lå ledigheden på 103.900 fuldtidspersoner, svarende til 3,7 pct. af arbejdsstyrken, inden den delvise nedlukning af Danmark begyndte, og konsekvenser af Corona-krisen for alvor blev synlige.

- Daglige rapporter fra Beskæftigelsesministeriet viser, at over 50.000 har meldt sig ledige siden d. 9. marts. Selv om de tal ikke direkte kan sammenlignes med statistikken over bruttoledige, så ser vi desværre frem mod en stor stigning i ledigheden, når vi næste gang får tal for marts fra Danmark Statistik, siger Mette Hørdum Larsen.

Sunde finanser kan blive en god investering

Væksten i dansk økonomi lå sidste år på 2,4 pct. Det vidner om et solidt opsving de senere år med en årlig vækst i 2015-2019 på gennemsnitligt 2½ pct. Samtidig steg beskæftigelsen sidste år med over 35.000 personer til et historisk højt niveau tæt på 3 mio.

- I år må vi desværre se frem til, at aktiviteten dykker og sender den samlede BNP-vækst for året i negativt territorium. Der er også udsigt til, at vi i 2020 må se beskæftigelsen falde for første gang i 8-9 år, lyder det fra økonomen. 

De samlede effekter af Corona-krisen er dog fortsat svære at sige noget konkret om. Det afhænger bl.a. af, hvor dyb og langvarig krisen bliver. Her er det afgørende, at vi bruger alle de økonomisk-politiske redskaber, der er behov for, for at holde hånden under økonomien og arbejdsmarkedet, så krisen bliver så kortvarig som muligt.

LÆS OGSÅ: Qvortrup roser Mette F. - Bedste nogensinde

- De tiltag, der er blevet iværksat indtil videre, er den helt rigtige vej at gå. Det er givetvis ikke nok til at bringe os tilbage i det stærke udgangspunkt. Derfor er det også glædeligt, at alle Folketingets partier er villige til at gennemføre flere tiltag om nødvendigt, siger Mette Hørdum Larsen og tilføjer:

- Vi har sunde offentlige finanser og råd til at pumpe alle de midler ud i økonomien, der skulle være behov for. Det kan vise sig at være en rigtig god investering. Alternativet kan blive meget dyrt. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at efterspørgslen og produktionen kommer op i gear igen efter krisen og for at sikre, at de, som har mistet arbejdet på grund af krisen, hurtigt kommer i arbejde igen.

AE: Ledige kan blive skubbet ud over kanten

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Erik Bjørsted, er bekymret over udviklingen. 
 
- Efter en rolig weekend var der i går desværre rigtig mange, som stillede sig op i ledighedskøen. Derfor er det også fint, at regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter har forbedret mulighederne for at sende medarbejdere hjem med løn fremfor at fyre dem. Den danske model viser igen sit værd, siger han og tilføjer:  
 
- Hvis krisen trækker ud, øges risikoen for, at de personer, som i forvejen har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, bliver skubbet ud over kanten på arbejdsmarkedet. Ufaglærte og indvandrere med ikke-vestlig bagrund er nogle af de grupper, som er mest udsatte, når vi rammes af en krise. For ikke tabe disse mennesker på gulvet skal vi spænde et så fintmasket sikkerhedsnet ud under danske arbejdspladser som overhovedet muligt. 

LÆS OGSÅ: Dansk kendis - Nu er jeg på dagpenge