Antallet af fleksjob dykker trods reform

31. jul 2013, 06:00
Regeringen vil have flere syge i arbejde. Men udviklingen går den anden vej, viser nye tal. 675 job er tabt på bare fem måneder.

Regeringen har et mål om at skabe op mod 13.500 fleksjob frem mod 2016. Flere skal nemlig i fleksjob i stedet for på førtidspension.

Men indtil videre har regeringens reform af fleksjob-ordningen medført et fald i antallet af personer i fleksjob.

Det viser den første opgørelse på området, siden den nye reform trådte i kraft i januar.

"Det er stærkt beklageligt. Det er stik imod de intentioner, der lå i reformen," siger Hans Dankert, der er formand for LAFS – Landsforeningen for Fleks- og Skånejobbere.

Pilen peger nedad

I december 2012 var der 54.478 personer i fleksjob. I maj måned var det tal faldet med 675 personer.

"Jeg tror desværre, at ledigheden blandt folk, der er visiteret til fleksjob, er steget kraftigt. Tilstrømningen til fleksjob-ordningen er blevet større, men der er færre job," forklarer Hans Dankert.

Han peger på, at personer, der før reformen kunne få førtidspension, i dag visiteres til fleksjob, hvis de kan arbejde i bare to timer om ugen.

EL: Særdeles foruroligende

Enhedslistens beskæftigelsesordfører Christian Juhl er bekymret over udviklingen.

"Det er særdeles foruroligende. Meningen med reformen var netop, at flere fik fleksjob, så de bevarede en tæt tilknytning til arbejdsmarkedet," siger han.

Ordføreren frygter, at flere tidligere fleksjobbere er havnet på kontanthjælp.

Christian Juhl vil derfor bede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) redegøre for, hvad der er sket med dem, der er forsvundet fra statistikken.

"Jeg håber ikke, at det fortsætter"

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen mener, at der skal holdes nøje øje med, om antallet af personer på fleksjob bliver ved med at falde.

"Jeg håber ikke, at det fortsætter," siger han.

Ordføreren giver kritikerne ret i, at det er meningen, at flere personer skal i fleksjob, så de bliver på arbejdsmarkedet, selvom de er syge eller handicappede.

Leif Lahn Jensen understreger, at regeringen tager problemet meget seriøst og følger udviklingen tæt.

"Det er klart, at hvis det viser sig, at antallet bliver ved med at dykke, så kommer vi også til at diskutere, hvordan vi sørger for at få det til at stige igen," siger socialdemokraten.

Forventede selv færre job

Faldet i antallet af job skuffer fleksjobberne, men de er ikke overraskede.

I marts gennemførte Avisen.dk en større spørgeskemaundersøgelse i samarbejde med Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere. 1.201 fleksjobbere deltog.

Af dem svarede 76 procent, at de forventede, at regeringens reform ville medføre færre personer i fleksjob. Bare fire procent forventede flere.

Hans Dankert fra foreningen tror, at faldet skyldes, at landets virksomheder - med den nye reform - får en ringere økonomisk kompensation for at ansætte folk i fleksjob.

"Reformen gør det mindre attraktivt for arbejdsgiverne. Det handler om, hvordan de kompenseres for at tage en fleksjobber. Derfor har vi aldrig haft de store forventninger til reformen," siger han.

Ifølge beskæftigelsesministeriets hjemmeside er tanken med den nye reform fleksjob-ordningen blandt andet at målrette fleksjob til borgere med "meget begrænset arbejdseve."

Efter at artiklen er blevet skrevet, er der kommet nye tal for juni. Sammenlignet med december 2012 før reformen trådte i kraft, viser de et fald på 109 personer i fleksjob. Læs hvorfor LO alligevel vil ændre fleksjobordningen tilbage til før reformen trådte i kraft.