Antallet af dagpengemodtagere styrtdykker

25. nov 2013, 14:03
Der er nu færre på dagpenge end i 2006, hvor dansk økonomi drønede derudaf. Dagpenge kan blive et gode forbeholdt velstillede lønmodtagere.

Der bliver længere og længere mellem de ledige, der kan få dagpenge.

Antallet af modtagere af dagpenge er nu helt nede på 125.400. Det er færre end i 2006, hvor dansk økonomi var på en gevaldig optur.

Denne gang er det imidlertid ikke optur i virksomhederne, der får antallet af ledige på dagpenge til at styrtdykke, men især reformen af dagpengene, som sender titusindvis af mennesker ud af statistikken.

Ifølge databasen Jobindsats.dk er der alene i løbet af det seneste år blevet 33.700 færre arbejdsløse på dagpenge. Nedgangen skyldes især reformen af dagpengene, som blandt har halveret den periode, man kan gå på dagpenge. Det fortæller Verner Sand Kirk, som er direktør for a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke.

"I år regner vi med, at omkring 33.000 mister dagpengene som følge af reformen, og skønnet for næste år er 14.000. Hvis reformen af dagpengene får lov at fortsætte uantastet, kommer det til at rokke fundamentalt ved, hvem der kan få dagpenge," siger Verner Sand Kirk.

Ingen dagpenge til hårdtarbejdende

Han forklarer, at med reformen af dagpengene, er der blevet langt større risiko for, at man som lønmodtager mister det økonomiske sikkerhedsnet, som dagpengene er. Dels ryger man ud af systemet efter sammenlagt højst to år på dagpenge mod tidligere fire år. Dels skal man nu have arbejde i et helt år mod tidligere et halvt år for at genoptjene retten til dagpenge.

"Vi er på vej mod, at dagpengene bliver en ydelse for de bedre stillede på arbejdsmarkedet. De svageste lønmodtagere, som i forvejen er mest følsomme over for nedture i økonomien, vil sjældent kunne nå at få arbejde nok til at genoptjene retten til dagpenge," siger Verner Sand Kirk, og fortsætter:

"En hel del velfungerende, driftssikre og hårdtarbejdende lønmodtagere kommer fremover til at havne på kontanthjælp eller ingen offentlig hjælp, hvor de før reformen ville have haft dagpengene at leve af."

Ifølge Jobindsats.dk er næsten hver femte af dem, der har mistet dagpengene i år, havnet i en situation, hvor de ikke kan få offentlig hjælp, men må leve på ægtefællens nåde eller opsparet formue.

Solidariteten er truet

Arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet er enig i, at en del ufaglærte lønmodtagere vil forsvinde ud af dagpenge-systemet.

"En reform af dagpengene er på vej, og det er også nødvendigt. For dagpengesystemet bliver voldsomt udfordret i de her år," siger Flemming Ibsen.

Han peger på især to grupper af lønmodtagere, som er svære for dagpenge-systemet at fastholde:

  • De kortuddannede med høj risiko for ledighed har svært ved at komme ind og blive i systemet.
  • De højtuddannede med lav risiko for ledighed får mindre og mindre interesse i at være i systemet, for hvis de bliver arbejdsløse, dækker dagpengene ofte kun mellem en tredjedel og halvdelen af deres tabte løn.

"I dag betaler højtuddannede en stor del af udgifterne til, at ufaglærte og folk med korte uddannelser kan få dagpenge med jævne mellemrum. Spørgsmålet er, om de højtuddannede vil blive ved med det," siger Flemming Ibsen.