Ansvaret for kræftsag skal placeres

25. sep 2008
SF, S og DF vil have sundhedsminister Jakob Axel Nielsen K til at placere et ansvar for sagen om lungehindekræft.

SF's medicinalordfører Jonas Dahl har kaldt ministeren i samråd om sagen.

"Det er fuldstændig i strid med reglerne, at en læge eksperimenterer med patienters behandling. Jeg forventer, at sundhedsministeren omgående tager affære og får igangsat en undersøgelse af hændelsesforløbet," siger Jonas Dahl.

Sagen handler om, at en overlæge på Rigshospitalet har tilbudt patienter med lungehindekræft en ikke-godkendt medicin som et forsøg uden at orientere dem om, at der findes en anden godkendt og dyrere medicin.

"Det er en skandale, at patienter i Danmark ikke har sikkerhed for godkendt behandling på danske hospitaler," siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Jens Peter Vernersen. Han har stillet en lang række spørgsmål til ministeren og kræver, at han placerer et ansvar for skandalen.

Også regeringens støtteparti Dansk Folkeparti vil have et ansvar placeret.

"Der er tale om en stærkt kritisabel praksis, der har stået på i flere år," siger DF's sundhedsordfører Liselott Blixt, der dog hilser sundhedsminister Jakob Axel Nielsens krav til Rigshospitalet om en redegørelse velkommen.

Hun understreger dog, at redegørelsen skal munde ud i, at der bliver placeret et ansvar for skandalen.

I DR's dokumentar "Når lægen ved bedst" vurderes det, at op mod 300 patienter med lungehindekræft kan have fået forsøgsmedicinen Vinurelbine og ikke den godkendte medicin Alimta, hvor der er en dokumenteret effekt.

-Newspaq

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her