Ansatte søger krisehjælp uden om chefen

1. dec 2009
Et stigende antal ansatte i danske virksomheder får gratis professionel hjælp til at løse alvorlige personlige kriser.

Håbløs kærestesorg, smertelig skilsmisse, dyb depression, bundløs gæld eller misbrugsproblemer.

Et stigende antal ansatte i danske virksomheder får gratis professionel hjælp mod meget andet end stress og ryg- og museskader.

Og det er ikke noget, chefen nogensinde kommer til at læse i personalemappen.

"Tendensen er, at flere medarbejdere i virksomhederne vælger vejen uden om direktionen og personaleafdelingen, som aldrig får at vide, hvem der eksempelvis har et misbrugsproblem," siger Kim Staack Nielsen, direktør i erhvervsorganisationen Personalechefer i Danmark.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Stigning på 20 procent

Virksomheden betaler blot præmien til udbyderne af de private sundhedsordninger, der ofte dækker, selv om problemerne ikke er opstået på jobbet.

Jes Kenneth Laursen, salgs- og marketingsdirektør i Falck Healtcare - landets største udbyder af sundhedsordninger til private og offentlige organisationer - bekræfter tendensen.

"Vi har de seneste år oplevet en pæn årlig stigning på cirka 20 procent i antallet af medarbejdere, der får psykosocial hjælp. De fleste skal ikke underrette direktionen eller HR-afdelingen," siger Jes Kenneth Laursen.

Alvorlig tillidssvigt

Den 27-årige Lene Jensen, der arbejder i en stor århusiansk it-virksomhed, oplevede for nylig et alvorligt og smerteligt svigt fra en person, hun stolede på.

Derfor modtager hun for tiden psykologbistand formidlet af arbejdsgiverens sundhedsordning.

"Min arbejdsgiver ved ikke, at jeg besøger en psykolog, og at han inddirekte betaler, men jeg er så glad for, at jeg har muligheden for med en professionel at bearbejde tankerne og smerten," siger hun.

Undgår lang ventetid

I år forventer Falck Healtcare at formidle såkaldt psykosocial hjælp til 26.000 danskere.

Tallet dækker alene ansatte, der er ramt af personlige eller sociale problemer. Ansatte med fysiske skavanker der får hjælp af læger, kiropraktorer eller ergoterapeuter er ikke medregnet.

"Det er positivt at medarbejdere – uden at kollegaer eller chefer bliver orienteret - kan få hurtig hjælp uden om den offentlige mølle, hvor der kan være lang ventetid," siger Peter Vibe Jespersen, der er overenskomstchef i Dansk Industri.

Chefen betaler

De arbejdsgiverbetalte sundhedsordninger tilbyder bl.a. hjælp til:

- Akutte kriser
- Samlivsproblemer
- Misbrug
- Sociale problemer
- Juridiske problemer
- Økonomiske problemer
- Pyskiske problemer
- Dødsfald