TV2 havde fået samtykke fra beboeren og de pårørende, mens de ansatte intet vidste om de skjulte kameraer. Foto: Google Street View

Ansatte rystede: Melder tv-station til politiet

2. feb, 19:45
TV2 har uden de ansattes viden foretaget skjulte optagelser hos en beboer på et plejehjem.

Personalet på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus-bydelen Viby er rystede, efter det er kommet frem, at TV 2 har foretaget skjulte optagelser i to uger. Det skriver Århus Stiftstidende og B.T.

LÆS OGSÅ: Kendt tv-vært var døden nær: Jeg ved det kan komme igen

I et brev fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune skriver forstanderen på Kongsgården og områdechefen, at både pårørende og ansatte oplever TV 2's ageren som dybt krænkende og uretfærdigt.

"Vi er altid åbne over for kritik, og vi hører meget gerne om fejl, vi begår eller dårlige oplevelser," skriver de i brevet og fortsætter: "Men at blive udsat for at blive optaget med skjult kamera med henblik på at bringe det i tv-program, uden vores accept, er fuldstændig uhørt, og vi mener hverken, det hører hjemme på et plejehjem i Aarhus eller i et land som Danmark."

De skjulte optagelser er foregået i en lejlighed hos en beboer, hvor både beboeren og de pårørende ifølge TV 2 har givet samtykke.

TV 2 forklarer, at man har villet dokumentere plejen og omsorgen, fordi der tidligere har været rejst kritik af forholdene på Kongsgården.

LÆS OGSÅ: Virksomhed søger efter 150 nye medarbejdere

Efter optagelserne er afsluttet har tv-stationen sendt et brev til kommunen, hvor man fortæller om de skjulte optagelser.

Det har fået magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til at skride til politianmeldelse.

Redaktionschef for TV 2 Dokumentar Troels Jørgensen skriver til B.T., at "skjult kamera er et journalistisk redskab, vi kun bruger i helt særlige tilfælde, hvor der er en stærkt begrundet mistanke om kritisable forhold, som der ikke er mulighed for at dokumentere på anden måde. Dette var tilfældet på Kongsgården."

TV 2 oplyser desuden, at optagelserne bliver en del af en dokumentar om pleje af demente. Programmet skal sendes på kanalen 19. marts.

LÆS OGSÅ: Ny dokumentar: Peter Madsen pralede med mordplaner

Journalister dømt

Det er ikke første gang, at journalister er blevet politianmeldt for brug af skjult kamera på et plejehjem, skriver Jyllands-Posten.

I 2006 forsøgte to journalister med skjult kamera at afsløre omsorgssvigt på plejehjemmet Fælledgården i København. Optagelser viste beboere, som sad på toilettet og lå nøgne i sengen, samt detaljer om deres helbred blev omtalt.

Østre Landret fastslog, at det var samfundsmæssigt relevant, at journalisterne benyttede skjult kamera for at dokumentere forholdene på plejehjemmet, men optagelserne gik for langt med hensyn til at udstille beboerne.

Journalisterne blev idømt dagbøder og 50.000 kroner i erstatning til en af beboerne og dømt til at betale 65.000 kroner i erstatning til fire ansatte.