Emil_bredformat
34-årige Emil Kjeldsmark Lemvig er glad for sit job i psykiatrien, men trusler har gjort, at han har overvejet at finde et andet sted at arbejde. Foto: Privat

Emil fik trusler af patient: Jeg har levet flere år i alarmberedskab

7. jan 2021, 6:00
Emil Kjeldsmark Lemvig ønsker at få erstattet sit fulde navn med et tjenestenummer i patientjournalerne. Den 34-årige ergoterapeut har selv oplevet trusler rettet mod både ham selv og familien.

Om to uger kan Emil Kjeldsmark Lemvig og hans kollega Frankie Leonhardt have vundet en kamp, de har kæmpet for i over et år. Den 15. og 19. januar skal politikerne i Folketinget nemlig beslutte, om det skal være muligt fremover for ansatte i psykiatrien at benytte et tjenestenummer i stedet for deres fulde navn, når de skriver i en patientjournal.

LÆS OGSÅ: FOA efter drab på bosted: Dybt tragisk at det bliver ved

Emil Kjeldsmark Lemvig, der er uddannet ergoterapeut og ansat som kontaktperson på Psykiatrisk Center Sct. Hans, der er en del af Psykiatrien i Region Hovedstaden, startede sin kamp efter en personlig oplevelse, der har påvirket ham dybt.

- Jeg har haft en patient, der har truet mig og min familie direkte. Det har givet mig ar på sjælen for resten af mit liv. Jeg var i flere år i konstant alarmberedskab. Jo mere, jeg har gravet i de her ting, jeg selv havde oplevet, jo flere kolleger har jeg fundet frem til, der havde oplevet noget lignende.  

Jeg har fået over 25 henvendelser fra sundhedspersonale, der har oplevet diverse trusler om vold og voldtægter, men også kærlighedserklæringer. Der er alt sammen noget, der krænker privatlivets fred
Emil Kjeldsmark Lemvig, ergoterapeut

Den 34-årige ergoterapeut ønsker ikke at gå i dybden med sin historie for at beskytte ham selv og sin familie. En af dem, som også har følt sig truet af patienter, er Frankie Leonhardt, der er socialpædagog. De to har skrevet flere debatindlæg og åbne breve til politikerne senest i forbindelse med, at en 29-årige ansat på et bosted i Fårevejle blev stukket ihjel d. 30. december:

- Vi er godt klar over, at et tjenestenummer med al sandsynlighed ikke havde hjulet i denne situation, men vi bliver hele tiden mindet om, at når vi går på arbejde, så gambler vi med vores helbred.

Nem adgang til journal

Emil Kjeldsmark Lemvig og Frankie Leonhard har også startet Facebookgruppen #TjenestenummerNU - Navnebeskyttelse for alle medarbejdere i psykiatrien, der har 3.400 følgere.

- Vi startede gruppen i august 2020. Jeg blev overrasket over, hvor mange der har haft skræmmende oplevelser. Jeg har fået over 25 henvendelser fra sundhedspersonale, der har oplevet diverse trusler om vold og voldtægter, men også kærlighedserklæringer. Der er alt sammen noget, der krænker privatlivets fred.

I dag kræver det få tast på en computer, så kan man se sin journal på Sundhed.dk. I bund og grund har virkeligheden overhalet os uden, at lovgivning er fulgt med.
Emil Kjeldsmark Lemvig, ergoterapeut

Det er blandt andet udviklingen af de sociale medier og borgernes nemme adgang til deres journal, der er årsagen til, at Emil Kjeldsmark Lemvig ønsker, at hans fulde navn erstattes med et tjenestenummer, når han registrerer i en journal.

- I dag kræver det få tast på en computer, så kan man se sin journal på Sundhed.dk. I bund og grund har virkeligheden overhalet os uden, at lovgivning er fulgt med. Førhen skulle patienter opsøge deres læge eller søge aktindsigt for at se journalen. Der kunne gå dage og på den måde kunne patienten nå at falde ned. I dag kan patienten sidde midt i et vredesudbrud og klikke sig direkte ind og finde navnet på personalet.

- Derefter kan borgeren nemt finde medarbejderen på de social medier og skrive trusler.

LÆS OGSÅ: Dræbt på botilbud var alene på vagt i hus med vred beboer

Det er også det, der er årsag til, at Emil Kjeldsmark Lemvig har navnebeskyttelse, så man ikke kan søge hans adresse frem på eksempelvis Krak.

- Hvis jeg eksempelvis mistænker, at en patient har et misbrug og gemmer kokain, så kan patienten meget nemt blive vred på mig. Med et tjenestenummer kan patienten stadig se, hvad der er skrevet, men ikke hvem der har skrevet det. Vi har stadig mulighed for at snakke om hvad der står, i stedet for hvem der har skrevet det.

Overvejede jobskifte

Men er det ikke på bekostning af patienter? Hvis en patient føler sig fejlbehandlet eller fejldiagnosticeret, skal han eller hun så ikke have mulighed for at se, hvem det er, der skal klages over eller til?

- Det synes jeg ikke. En patient vil altid kunne klage til forskellige instanser. Og ledelsen og myndigheder kan jo nemt finde frem til, hvem jeg er ud fra mit tjenestenummer. Vi ønsker blot, at det ikke skal være muligt for patienten med få tryk at finde frem til medarbejderens fulde navn.

Det er principielt bare at få erstattet nogle bogstaver med tal i journalen, og derfor tror jeg også, det er en billig måde at beskytte medarbejderne på
Emil Kjeldsmark Lemvig, ergoterapeut

- Desuden vil jeg aldrig præsentere mig med et nummer. Jeg vil jo stadig bruge mit fornavn, når jeg behandler patienter. Det vil intet ændrer i behandlingen. Det eneste, vi ønsker, er, at der ikke er så nem adgang, som der er i dag til vores fulde navn. Det er principielt bare at få erstattet nogle bogstaver med tal i journalen, og derfor tror jeg også, det er en billig måde at beskytte medarbejderne på.

Selvom Emil Kjeldsmark Lemvig er meget glad for sit arbejde i psykiatrien, som han har haft gennem otte år, har han overvejet at stoppe.

LÆS OGSÅ: FOA: Medarbejdere i psykiatrien skal navnebeskyttes

- Jeg er rigtig glad for at behandle patienterne, men det har til tider fyldt meget, at jeg ikke har følt mig tryg. Det er meget ubehageligt, når en patient bruger ens fulde navn og kan fortælle, hvad ens børn hedder, siger Emil Kjeldsmark Lemvig, der vil være på plads I Folketingssalen, når der skal stemmes om forslaget.