Espresso House åbnede den første cafe i 00'erne i Krystalgade i indre København Foto: Jacob Schou Nielsen/Ritzau Scanpix

Ansatte hos kaffekæde bryder sammen: Tvunget syg på job

23. nov 2019, 09:30
Medarbejdere hos Espresso House fortæller om overarbejde uden tillæg, om ledere der bagtaler de ansatte og om ikke at kunne sygemelde sig.

Efter ni arbejdsdage i træk brød Emmely Kobbernagel sammen midt i Espresso House.  Og hun er langt fra den eneste, der har det dårligt med de arbejdsforhold, som de ansatte arbejder under hos kaffekæden. B.T. har talt med 24 tidligere og nuværende ansatte i den danske del af den tyskejede kæde.

 - Man havde lyst til nogen gange at sætte sig ned og græde. Det har jeg gjort før, og det har mine kolleger også. Man føler sig fortabt, fordi man føler, at der ikke bliver gjort noget. Jeg græd foran min chef. Jeg havde det dårligt, men jeg kunne ikke melde mig syg, fordi der ikke var nogen til at dække vagten, min chef sagde bare, at vi måtte hjælpe hinanden, fortæller Berfin Titrek på 20 år til avisen.

LÆS OGSÅ: Tragedie til julefest - Tiårig kørt ned

Sabina Vestergaard fra Aarhus har ligesom Emmely Kobbernagel prøvet at bryde sammen efter en vagt: 

- Det er standard at være underbemandet, og mit første angstanfald nogensinde blev udløst af en 8 timers lang dag, hvor jeg ikke havde haft pause, eller spist eller drukket. Da jeg har fri, er der for travlt til, at jeg føler, jeg kan gå. Det er dér, jeg får angstanfaldet.
Sabine Vestergaard, 21 år, Aarhus.

Syg på job
Emmely Kobbernagel har også prøvet at gå på arbejde, med sygdom i kroppen. Hendes leder bad hende møde ind, selvom hun havde influenza:

- Jeg blev lovet, at jeg kunne holde pauser, men der var kø ud til vejen i syv timer. Jeg fik ikke pause, vand eller tid til at komme på toilettet den dag

Det er ikke kun i den danske del af Espresso House, hvor de ansatte kan fortælle om elendige arbejdsforhold. Tidligere på året har den svenske avis Aftonbladet fortalt om lignende forhold i Sverige.

LÆS OGSÅ: Advokat advarer om nedsmeltning i arbejdsskadesystemet: "Den eneste, der får noget ud af det, er min lønkonto"

Emmely Kobbernagel fortæller også om, at de ansatte ikke fik tillæg for overarbejdstimer og om ledere, der bagtalte medarbejderne. Hun slutter interviewet af med at advare andre om at søge jobs hos Espresso House.

B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Espresso House direktør, Claus Skovfoged. I stedet har talspersonen fra virksomheden givet et skrifteligt svar:

”Jeg er virkelig ked af at høre om de oplevelser, nogle af vores tidligere kolleger har fortalt jer om. De oplevelser, I beskriver, lyder som om, vi i de pågældende tilfælde ikke har gjort det godt nok.”, skriver Sinne Fiil Fredslund i en mail.