Ansatte fortæller om dårlige arbejdsforhold på Espresso House. (Arkivfoto) Foto: Jacob Schou Nielsen/Ritzau Scanpix

Ansatte fik pizza i stedet for løn: Skulle gøre rent i syv timer

26. nov 2019
Espresso House har holdt rengøringsaftener, som var obligatoriske for de ansatte. De fik ikke løn, men blev i stedet lovet pizza.

Baristaerne i Espresso House skal lave meget andet end kaffe, mens de er på arbejde.

De seneste dage har B.T. haft kontakt til i alt 45 ansatte og tidligere ansatte i den tyske kædes kaffebarer i Danmark. De har blandt andet fortalt om ledere, der bagtalte medarbejdere, ingen mulighed for sygemelding, lange vagter uden pause og overarbejde uden tillæg.

LÆS OGSÅ: Ansatte hos kaffekæde bryder sammen: Tvunget syg på job

Og nu står endnu en tidligere ansat frem og fortæller om, hvordan kæden inviterer medarbejderne til obligatoriske rengøringsaftener, hvor de bliver tilbudt pizza og sodavand for at gøre rent. Konkret fortæller Sabine Vestergaard om et eksempel, hvor hun og kollegerne skulle gøre rent fra klokken 18 til klokken 1 om natten.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Hvis man spurgte om løn, så fik man at vide, at nej, selvfølgelig fik man ikke det. Det var altså syv timers gratis arbejde, siger hun til B.T. Den 21-årige Sabine Vestergaard var ansat som fuldtidsbarista hos Espresso House i tre måneder.

B.T. har også talt med Frederikke Svelle, der er tidligere Coffee Shop Manager (butikschef, red.) i Espresso House, og hun bekræfter over for avisen, at hun er blevet bedt om at arrangere de ulønnede rengøringsaftener. Hun gjorde det dog ikke selv, men kender til mange, der har gjort det.

B.T. har forsøgt at få et interview med Espresso Houses direktør, Claus Skovfoged, men avisen har i stedet fået en skriftlig udtalelse via en talsperson:

"Det er en klar fejl, hvis nogen bliver bedt om at udføre arbejdsopgaver, som de ikke er vagtplanlagte til og dermed aflønnede for. Vi beklager meget, hvis det har fundet sted i nogle af vores kaffebarer," lyder det fra Espresso House.