Anonymous er uenige om hackerangreb mod KL

11. apr 2013, 10:05
Hackerbevægelsen spænder fra det ekstreme højre til det ekstreme venstre. Bag scenen foregår der altid en kamp om at styre kollektivet i en bestemt retning, siger exanonymous.

Det er langt fra en samlet politisk bevægelse, der i de seneste dage har slået til og lammet it-, web- og mailsystemer i Kommunernes Landsforening (KL), og nu som truer med at gøre det samme mod Socialdemokratiet.

Hacker-bevægelsen spænder fra det ekstreme højre til det ekstreme venstre. Den rummer samtidig kræfter, der ønsker at holde sig langt væk fra partipoliti og arbejdsmarkedskampe.

”Der har været enighed nok til at lave nogle angreb, men der er masser inden for Anonymous, som synes det er irriterende og åndssvagt at blande sig i konflikten mellem KL og lærerne,” siger Erik Ernst Marcussen.

Han var tidligere var en del af bevægelsen og har stort kendskab til, hvordan Anonymous opererer.

På lærernes side i arbejdskamp

Erik Ernst Marcussen understreger, at han ikke længere er en del af Anonymous, men følger den aktuelle cyberkrig fra sidelinjen.

Det sker i de chatrum, hvor man diskuterer angrebene, hvorfra de også er blevet koordineret. Desuden snakker han med folk i miljøet.

Også derfra ved han, at der er splittelse omkring angrebene på KL, der sætter bevægelsen på samme side som lærerne i den aktuelle konflikt om lærernes arbejdstid.

”Nogle synes, at det er forkert at blande sig i noget der kan minde om partipolitik. Andre, de mere højreorienterede, ønsker ikke noget, der bare tilnærmelsesvist lugter af socialisme og arbejderkamp,” siger Erik Ernst Marcussen.

Lektor: Ustruktureret organisation

Lektor ved Københavns Universitet, Lars Konzack, der har beskæftiget sig Anonymous i flere år, bekræfter splittelsen.

”En så ustruktureret organisation som Anonymous kan ikke være enige om alt. Der er nogle steder, hvor det nærmest peger i hver sin retning, der er også andre steder, hvor de er forholdsvist enige,” siger Lars Konzack.

Idéen om, at Anonymous er en samlet gruppe, der handler for en fælles sag, er altså forkert, fastslår både Lars Konzack ligesom Erik Ernst Marcussen.

”Det er vigtigt at få frem. Det er en fejl, som de fleste gør sig, når de skriver om gruppen,” siger Erik Ernst Marcussen.

"Altid kamp bag scenen"

At Annonymous rummer folk fra den ekstreme højrefløj til den ekstreme venstre var baggrunden for, at han forlod bevægelsen, siger han.

Han forklarer, at de forskellige positioner i den danske del af netværket bekriger hinanden:

”Bag scenen foregår der altid en kamp om at styre kollektivet i en bestemt retning. Nogen har en bestemt ideologi og kæmper en kamp i forvejen og søger at bruge kollektivet til at føre deres kamp.”

Splittelsen var eksempelvis tydelig, da Anonymous i sommer lammede 3F’s hjemmeside for at vise sympati med fagforeningens modstander i Vejlegårds-konflikten, ejer Amin Skov.

Hemmelige chatrum

Avisen.dk er i besiddelse af en to timers lang debat fra et af de chatrum, som Anonomous brugte dengang. Her diskuterede medlemmer af Anonymous aktionen mod 3F, som flere var imod.

”Jeg har sgu førhen været enig med de Anonymous-aktioner, jeg har set, men jeg har altså svært ved at se det rimelige i denne hersens aktion,” siger en fra Anonymous, der står på 3F ’side.

Til det svarer en anden senere i tråden:

”Hvorfor fuck SKAL han (ejer Amin Skov, red)  stå i 3F, når han alligevel udbetaler højere løn end 3F forlanger?”

"En flok amatører"

De personer, der laver en aktion, er de, der får fleste støtter i chatrummene, og den vej rundt får de grønt lys, forklarer Erik Ernst Marcussen.

Enhver, der kalder sig Anonymous, og bruger deres fremgangsmåde, ER Anonymous, siger han.

Derfor er angrebene mod KL også angreb fra Anonymous, selv om de ikke har støtte fra alle.

Ifølge Lektor Lars Konzack skal man skelne mellem det globale og det danske Anonymous, når man vil forstå, hvem der er bag de aktuelle angreb på KL.

”Det er meget klart, at det her er en flok amatører i forhold til det globale Anonymous,” siger Lars Konzack med henvisning til de metoder, som blev anvendt i angrebet på KL.

KL: Internettet døde

Som regel går de danske angreb ud på at man downloader et stykke software, hvor folk fra Anonymous plotter IP-adresser eller hjemmesider ind.

Så aftaler de et tidspunkt og aktiverer softwaren, der derefter sender så meget trafik til siden eller serveren, at den bliver blokeret.

IT-chef I KL, Rune Scheye Koop, fortæller, at mandagens angreb på KL var mindre avanceret end de angreb, der blev iværksat tirsdag.

De sidste gjorde det umuligt for KL's ansatte at gå på nettet eller bruge email.

”Tirsdagens angreb virkede rimeligt professionelle og er foretaget fra servere i hele verden. De er hurtige til at omstille sig. Når vi sætter et forsvar op, begynder de lynhurtigt at skyde fra andre servere. Det var så kraftigt at hele internettet døde," siger Rune Scheye Koop.