AnnaLarsen
På Købmagergade i Gylling har Anna Larsen en antikvitetsforretning. To gange om ugen står den 96-årige iværksætter bag disken. Foto: TV2 Østjylland

Anna er 95 og arbejder stadig: 'Jeg kan ikke bare sidde og trille tommelfingre'

12. aug 2020, 06:00
Hverken tyveri, faldulykker, en blodprop eller coronakrisen har været nok til at holde 95-årige Anna Larsen fra at arbejde. To gange om ugen arbejder hun i sin egen antikvitetsforretning.

Anna Larsen har arbejdet i flere år, end de fleste af os lever i. Helt præcist har hun arbejdet i 83 år, som altså er to år mere end vores middellevetid. Hun startede med at arbejde som pige i huset som 12-årig og har ikke siden stået uden arbejde.

Det giver 83 år på arbejdsmarkedet, når man som Anna Larsen er 95 år.  

LÆS OGSÅ: Allan på 76 elsker jobbet som frisør: 'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

Hver fredag og lørdag åbner Anna Larsen sin antikvitetsforretning, som hun har haft i cirka 60 år. Hvis du spørger hende, hvorfor hun vælger at bruge sin tid på at arbejde, når hun nu kunne nyde pensionisttilværelsen uden mødetider og arbejdsopgaver, lyder svaret således:

-  Jeg skal have noget at tage mig til. Det duer ikke til bare at sætte mig hen i et hjørne og trille tommelfingre. Jeg kan ikke se fjernsyn, det svier i øjnene, og jeg kan jo ikke bruge hele dagen på at gå ture eller passe min have, fortæller Anna Larsen til A4 Arbejdsliv.

Serie: Når arbejdet stadig giver mening 

Selvom man er fyldt 70, 80 eller 90 år kan man sagtens have et aktivt arbejdsliv. A4 Arbejdsliv har talt med en række seniorer, der har det, og spurgt dem, hvad der har fået dem til at vælge pensionisttilværelsen fra. 

Senere vil du blandt andet kunne læse om den 80-årige låsesmed Hans Mejlhede, der stadig arbejder fuldtid og den 70-årige Finn Krøis, der både prøvede at være efterlønner og pensionist, før han igen åbnede sin forretning.

Andre artikler i samme serie: 

Allan på 76 elsker jobbet som frisør: 'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

Anna Larsen er bogstaveligt talt ikke sådan at slå ud. De seneste år er hun faldet flere gange og har til følge brækket både ribben og arme og har fået en hjerneblødning.

Hun har også haft en blodprop i hjertet, og i januar fik hun indopereret en pacemaker. Som om det ikke skulle være nok, lider hun i øjeblikket af det smertefulde udslæt helvedesild i ansigtet og ned over det ene øje.

Men det, der har sat sig mest i Anna Larsen, var, da hun for tre år siden blev overfaldet i sin butik.

- En mand kom ind og skubbede mig og tog min pung. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre, så jeg løb ud på vejen og bad om hjælp. Så kom politiet, og jeg blev kørt på hospitalet. Jeg kan godt være nervøs, og jeg kigger nu en ekstra gang, når der kommer en kunde i butikken. Det er gået lidt ud over nerverne, forklarer Anna Larsen, der alligevel åbner butikken fast to gange om ugen.

Så mange ældre arbejder stadig

11.810 personer i Danmark, der har rundet 75 år, er stadig aktive på arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Danmarks Statistik fra 1. kvartal af 2020.

Antikvitetsforretningen har ligget flere steder gennem de seneste 60 år. Blandt andet drev Anna Larsen og hendes mand forretningen i 22 år i Låsby.

Men da han døde, flyttede hun butikken til Horsens. På grund af omfattende gravearbejde foran butikken kort før jul udeblev kunderne. Da så coronakrisen kom, satte det et sidste punktum for at drive forretning fra Horsens.

Heller ikke sundhedskrisen var nok til at stoppe den erfarne iværksætter. Hun besluttede sig for at drive butikken videre fra hjemmet i Gylling i den sydøstlige del af Odder Kommune. I huset har der tidligere ligget en købmandsbutik, så for Anna Larsen var det det oplagte valg, der betød, at hun kunne spare huslejen i Horsens væk.

- Så hjalp min familie. De flyttede det hele for mig, og de satte tingene ind i store skabe og på borde. Alle de små ting satte jeg selv op, fortæller Anna Larsen, der ved en fintælling, når frem til, at hun har to børn, fire børnebørn og seks oldebørn.

Men der er ingen af dem, der hjælper med rengøring og madindkøb og den slags.

-  Alt det gør jeg selv, og jeg passer også min have.

Det foregår med tommelfingeren, når Anna Larsen skal til byen (Foto: TV2 Østjylland)

Ved at flytte butikken fra Horsens til Gylling slipper Anna Larsen også for at blaffe, når hun skal på sit arbejde. Det var nemlig sådan hun plejede at komme fra sit hjem, hvor der ingen offentlige transportmidler er. Men cirka to gange om måneden vender hun stadig tommelfingeren mod vejen og får et lift til byen.

LÆS OGSÅ: Maja har fået nok af sexistiske kolleger: 'Han synes, det var okay at råbe 'fisse' efter mig'

Hvornår stopper du med at arbejde?

- Jeg vil arbejde så længe, jeg kan. Jeg kan ikke forestille mig ikke at arbejde.