Den 25. maj var antallet 262 anmeldte skader, men den 2. juni var tallet oppe på 390 anmeldelser. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Nye tal: Massiv stigning i anmeldte corona-arbejdsskader

4. jun, 15:55
Antallet af anmeldte corona-arbejdsskader er steget eksplosivt den seneste uge, viser nye tal. Flere forklaringer kan ligge bag, lyder det fra arbejdsskadeadvokat.

På bare én uge er antallet af anmeldte corona-arbejdsskader steget med knap 50 procent. Det viser den seneste opgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

Den 25. maj var antallet 262 anmeldte skader, men den 2. juni var tallet oppe på 390 anmeldelser.

Anmeldelserne handler om alt lige fra infektionssygdomme til hudsygdomme efter brug af værnemidler og mundbind.

LÆS OGSÅ: Nye tal afslører: Coronasmitte rammer chauffører hårdest

Ifølge arbejdsskadeadvokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater kan der være mange forklaringer på, at antallet af anmeldelser er steget markant på blot én uge.

- En af forklaringerne på den markante stigning kan være, at der en forsinkelse på tallene. Det kan tage tid at få diagnosticeret en hudsygdom eller infektionssygdom. Der skal være en læge, der konstaterer skaderne, og inden man bliver henvist til en læge, kan der gå noget tid. Hvis forsinkelsen er fire til otte uger, så følger udviklingen i anmeldte sager sandsynligvis udviklingen i antallet af coronasmittede. Blot med en forsinkelse.

- Det kan også handle om, at de, der skal sidde med anmeldelserne, lige er mødt ind på arbejde igen efter at have været hjemsendt. Dermed kan der have været en hel bunke af sager, som ikke er blevet behandlet før nu, forklarer Mads Pramming til A4 Arbejdsmiljø.

Fem afgørelser

Den seneste opgørelse fra AES viser, at der er truffet afgørelser i under fem af sagerne. Det fremgår ikke, hvor mange af dem, der er blevet anerkendt eller afvist.

Hele 302 af anmeldelserne kommer fra sundheds- og plejesektoren, hvor størstedelen af arbejdsstyrken er kvinder. Hospitaler tegner sig for 190 af anmeldelserne, mens hjemmehjælp og plejehjem for hhv. 21 og 59.

LÆS OGSÅ: Knap 100 hospitalsansatte har anmeldt corona som arbejdsskade

Fordelingen af tilskadekomne er 316 kvinder og 74 mænd.

Mange af anmeldelserne vil formentlig blive anerkendt, vurderer Mads Pramming.

- Eftersom 302 af anmeldelserne kommer fra sundheds- og plejesektoren tror jeg, at en relativ stor del af dem vil få det anerkendt. Men det kommer an på kvaliteten af anmeldelserne, og hvor syge de er blevet. Til gengæld tror jeg kun, at en meget lille del af dem vil få erstatning. Jeg har nemlig ikke hørt, at folk i hobetal kommer til at få varige mén efter at have haft coronavirus, siger han.

Tallene fra AES dækker over de arbejdsskader, som er blevet anmeldt til AES. En arbejdsskadesag tæller først med i statistikken, når den er blevet oprettet af en sagsbehandler i AES’ sagsbehandlingssystem. Derfor forventes der en mindre forsinkelse mellem anmeldelsen og oprettelsen, lyder det.