Anmeldere plager offentligt ansatte

1. jun 2010
Hver uge bliver en offentligt ansat politianmeldt. Flertallet holder ikke i byretten.

Brud på tavshedspligten. Anklager om vennetjenester, bestikkelse og pamperi. Det strømmer ind med politianmeldelser mod offentligt ansatte i Danmark. Et fåtal af dem ender imidlertid med en fældende dom. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I alt 180 offentligt ansatte personer blev i 2006, 2007 og 2008 politianmeldt for forbrydelser begået i forbindelse med deres arbejde. Men blot 36 af sagerne har ført til bødestraf eller pletter på straffeattesten.

Situationen er alarmerende, mener Kartellet Offentlig Ansattes Organisationer (OAO), der peger på, at de få domfældelser er tegn på, at politianmeldelser bruges til chikanere ansatte.

”Tallene dokumenterer, at mange af politianmeldelserne i helt ude i hampen. Det virker som om, at anmelderne overhovedet ikke tager hensyn til, hvor ubehageligt det er at blive sat under mistanke, siger OAOs formand Dennis Kristensen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Efterforskningspligt

Chefanklager Jan Stick fra Fyns Politi har ført flere højt profilerede sager mod offentligt ansatte i Danmark. Han har især bemærket flere mindre seriøse anmeldelser fra private borgere. En udvikling tallene fra Danmarks Statistik understøtter.

I 2008 var der hele 93 anmeldelser, der dog kun førte til dom i ni sager, mens der to år tidligere kun var 42 anmeldelser, der førte til dom i hele 16 sager.Jan Stick forstår, at anmeldelserne kan give frustrationer. Især fordi det er en mistanke mod en konkret person, og ikke bare en forbrydelse, der politianmeldes.

”Men vi er forpligtede til at efterforske sagen, hvis anmeldelsen bare er formuleret nogenlunde sammenhængende,” konstaterer chefanklageren.

Varsler injuriesager

Strafferetseksperts Trine Baumbach har set flere eksempler på chikaneanmeldelser mod offentligt ansatte. Hun opfordrer politianmelderne til at tænke sig om en ekstra gang. Selvom man føler sig uretfærdigt behandlet af systemet.

”Man skal huske på, at menneskelige fejl ikke er det samme som en nøje planlagt forbrydelse. Der skelner loven klart,” konstaterer Trine Baumbach.

Formand Dennis Kristensen fra Kartellet Offentligt Ansattes Organisationer vil nu hjælpe politianmelderne til at tænke sig om en ekstra gang. De kan selv forvente at blive anmeldt og anklaget.

”Noget af det vigtigste for mennesker, der har været udsat for grove beskyldninger er at blive renset igen. I fuld offentlighed. Det vil vi meget gerne bidrage til. Eksempelvis i form af assistance til injuriesager," slår Dennis Kristensen fast.

 

Læs mere: BARSEL BAG TREMMER

 

Politianmeldelser

Offentligt ansatte måtte især i 2008 lægge ryg til mange politianmeldelser. Færre af politianmeldelserne er imidlertid ført til en bødestraf eller plet på straffeattesten, viser tal fra Danmarks Statistik.

År 2006

Politianmeldelser:     42

Sigtelser:                 17

Domme:                   16

2007

Politianmeldelser:   45

Sigtelser:               30

Domme:                 11

2008

Politianmeldelser:     93

Sigtelser:                 39

Domme:                   9

2009

Politianmeldelser:      49

Sigtelser:                  33

Domme:          ej opgjort