Anklage: Lykke Friis stjæler vores mænd

18. feb 2011
Erhvervslivet raser over, at Lykke Friis vil hverve store stærke mænd ind i kvindefag i den offentlige sektor.

Langt flere mænd bør ifølge ligestillingsminister Lykke Friis (V) være ligeså modige som den 29-årige håndværker Henning Jensen fra Nykøbing Sjælland

Han havde "mod på at skifte det usikre og kriseramte job som tømrer ud med et mere stabilt og fast arbejdsliv i pleje- og omsorgssektoren," som det hedder i en ny kampagne, som ministeren lancerede fredag.

Rådgiver sagsbehandlere

En del af kampagnen er et website, hvor ministeriet rådgiver kommunale sagsbehandlere i, hvordan de skal overbevise fordomsfulde mænd om, at de skal uddanne sig til kvindefag i den offentlige sektor.

"Oplys om mulighederne for at få løn/dagpenge under uddannelse, at man kan "gøre en forskel" for andre mennesker, lad mændene tale med andre mænd, der allerede arbejder i kvindefag," lyder nogle af mange råd.

Men brancheorganisationen Dansk Byggeri, der  forventer, at der om få år bliver brug for alle ledige håndværkere, er fortørnet.

"Ulogisk og overilet"

"Ministeriets initiativ ulogisk, overilet og ikke til gavn for samfundsøkonomien på sigt," siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

"Det kan godt være, der ikke er job at få i byggebranchen lige nu, men så anbefaler vi, at man søger mod beslægtede fag. Vi vil gerne have håndværkere indenfor rækkevidde," siger hun.

Så hun advarer mod, at man systematisk begynder at efteruddanne håndværker til eksempelvis sosu-assistenter.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Dyrt for samfundet systematisk"

"Det er alt for dyrt for samfundet systematisk at uddanne samme mennesker langt væk fra de brancher, der kommer fra," siger Louise Pihl.

Hun henviser til, at da der under højkonjunkturen sidst var mangel på danske håndværkere, strømmede det ind over grænsen med tømrere, smede og elektrikere fra Østeuropa.

"Vi vil gerne kunne hente danske håndværkere tilbage, når det bliver gode tider igen," siger hun og opfordrer ministeren til at hverve ufaglærte til social- og sundhedssektoren - ikke faglærte håndværkere.

Det var fredag ikke muligt at få en kommentar fra ministeren

”Så vidt jeg er orienteret er ministeren på ferie”, lyder det fra en kommunikationsrådgiver.

"Skift job"

"Jeg har savnet noget fast arbejde, hvor risikoen for lige pludselig at stå ledig ikke er så høj. For jeg har jo også både børn, hus og bil – og det kræver en stabil indtægt," siger den forhenværende håndværker, Henning Jørgensen, der føler, at han gør en forskel.

"En forskel, som jeg ikke altid følte, at jeg gjorde som tømrer," fortæller han.

Kilde: Kampagnesitet "Skift job – ikke køn", Ministeriet for ligestilling.