Tæt på verden: Android vil have fat i de fattige

16. jun 2013
Google kommer med nyt software til mobiler, der kan gøre billige telefoner smarte.

Milliarder af mennesker ude i verden har ikke mobiltelefoner og da slet ikke de smarte, der kan alt muligt lækkert og brugbart – som at åbne for internet. Problemet er prisen.

En smart telefon kan koste mere end en månedsløn for ikke at sige en årsløn for en fattig.

Efterretninger fra observatører af Google, der udgiver verdens mest populære styresystem til mobiltelefoner (kaldet Android), siger, at det nye styresysytem sigter imod billige og smarte telefoner til under 500 kroner.

Droid 5

Android 5 styresystemet, der som alle andre versioner er gratis at benytte, hedder Key Lime Pie, og det formodes at kunne fungere i telefoner med kun 512 MB hukommelse. Normalt går det den anden vej, idet nye systemer kræver mere og atter mere abejdshukommelse.

Gentagelsen af spekulationerne om Android 5 kommer fra quartz.com, der er fanatisk i sin reportage om mobilindustrien. Dette skridt, skulle det blive virkelighed, betyder, at Android-telefoner kan tage kampen med den altdominerende producent af billig-telefoner, Nokia – og det med flere funktioner.

Nye telefoner

Næsten alle medier fokuserer på Apples iPhone og det nye styresystem iOs7, der netop er frigivet. Ingen har nogensinde beskyldt Apple for at lefle for hverken fattige lande eller mennesker. Google har en ganske anden strategi om verdensherredømme.

Der er en sand underskov af mobiltelefoner med hver sin version af Android styresystemet, som fabrikanter kan gøre, hvad de vil med. Det betyder, at telefoner med gamle styresystemer helt tilbage fra 2010 ikke kan opgraderes til nyt software.

I de nye økonomier vil folk gerne have smarte telefoner. Med et nye avanceret styresystem, der er slanket til kun 512 MB hukommelse, vil der opstå et nyt marked, der kun kan vokse. Telefonerne bliver hele tiden billigere i lande som Kina og Indien … med Android 5 kan de billige apparter også blive smarte.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.