3F-formand advarer mod selvsving: Smitterisikoen truede eksporterhverv og folkesundheden

Per_Christensen_3Fs_kongres_foto_af_Joachim_Rode_1650px
Foto: Joachim Rode
26. nov. 2020 15.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Covid 19 har ramt hårdt, selv om Danmark er et af de lande, der er kommet bedst igennem sundhedskrisen indtil nu – takket være regeringen. Lige nu er store dele af Europa lukket ned, mens Danmark holder nogenlunde gang i hjulene.

LÆS OGSÅ: Folketinget stadig splittet om undersøgelse af minksag

Den sidste tid er der gået selvsving i debatten på grund af forsinkelsen mht. at sikre lovhjemmel i forbindelse med aflivning af mink. Selvfølgelig skal lovhjemmel altid være på plads. Men den efterfølgende debat er blevet skinger og ude af proportion.

Lad os lige huske, hvad der er og har været på spil her: Alle virksomheders omsætning. Alle lønmodtageres job
Per Christensen, formand for 3F

Det er en tragedie for de mennesker, der har arbejdet med minkene – avlerne og deres ansatte – og for følgeindustrierne, derfor skal de have hjælp. Lønmodtagerne skal videre med ordentlige dagpenge og tilbud om uddannelse til brancher med fremtid i. For mange kan det være i andre dele af landbruget og den grønne sektor.

Men lad os lige huske, hvad der er og har været på spil her: Alle virksomheders omsætning. Alle lønmodtageres job.

Danmark kunne ikke tåle en situation, hvor andre lande går i en bue uden om danske varer på grund af den særligt, alvorlige situation i minkbranchen. Folkesundheden var og er på spil. Millioner af jobs er på spil. Derfor var der også entydig opbakning fra DI den 9. november til hasteloven om at få alle mink i hele Danmark slået ned.

LÆS OGSÅ: Rød aftale om at aflive alle mink i Danmark

Kraka lavede den 11. november en analyse, der viser at pelsskind har en begrænset samfundsøkonomisk betydning. Værdiskabelsen i branchen svarer til 0,12 pct. af den samlede danske værdiskabelse.

Pelsdyrbranchen, hvoraf langt hovedparten er mink, gav job til omkring 1.500 fuldtidspersoner i 2019 og i første halvår af 2020. På bare to år faldt jobtallet med 700 fuldtidspersoner, svarende til en nedgang på 1/3. I juni i år var det mindst halvdelen af den lønnede arbejdskraft, som var udenlandsk, ikke mindst fra Østeuropa, og der kan meget vel være et stort mørketal.

Hertil kommer, at minkbranchen er voldsomt udfordret i forhold til dyreetik, så et stigende pres fra forbrugerne i de kommende år er forventeligt. I langt de fleste lande har man da også taget konsekvensen og forbudt minkavl.

Spørgsmålet om fortsat minkavl her og nu skal afvejes i forhold til hundreder tusinder af danske arbejdspladser, hvor man hvert år betaler en overenskomstmæssig løn, leverer et stort bidrag til dansk værdiskabelse og velstand og bidrager til at få Danmark til at fungere. Det er det, sagen om de smittede mink handler om. Om vores fælles velfærd. Om hele Danmark.

Minkbranchen har fået meget mere opmærksomhed, end de mange tusinder, som har mistet deres job i alle brancher, bl.a. hoteller, restaurationer, rejse- og transport. Lad os tale om alle danske lønmodtagere. Dem i minkbranchen og alle de andre. Dem skal vi skaffe job og ordentlige vilkår, hvis de mister deres job.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].