AMUkursus solgt med dart og bare bryster

9. aug 2011
Blondiner med store bryster gav sikker gevinst. Præmien var et skatteyderbetalt kørekursus.

"Min mor på 77 år med Alzheimers vandt et køreteknisk kursus, selv om hun dårligt nok kunne løfte en dartpil.”

Sådan fortæller en kørelærer, der havde inviteret sin mor med på transportmesse i Ishøj i 2009.

Her havde transportuddannelsescenteret TUC en messestand, hvor søde piger inviterede messegæster til at prøve lykken i en dart-konkurrence.

Men til forskel fra bodegaen var det ikke nødvendigt at ramme skiven for at vinde en gratis omgang. Præmien var nemlig allerede betalt af skatteborgerne, og for TUC blev genvinsten større, hver gang en dartpil fløj gennem luften.

Blondiner med C-skåle

TUC bryster sig af at være Danmarks største udbyder af AMU-uddannelser. Ifølge en tidligere konsulent ved TUC, skyldes successen ikke mindst firmaets ekstremt aggressive markedsføring.

"Blondiner med store C-skåle, der fisker kursusdeltagere i Ishøj-centeret eller på Hovedbanegården ligger jo langt over grænsen for, hvad der er tilladt for markedsføring af AMU-støttede aktiviteter," siger den tidligere konsulent, hvis identitet er kendt af Avisen.dk.

Fidusen med dartkonkurrencer på transportmesser kender han også alt til.

"Alt, hvad der kunne kravle og gå, blev tilbudt at deltage i konkurrencen. Det har været en fast bestanddel på messerne, at TUC havde en stand med det formål at høste flest mulige deltagere til AMU-kurserne," fortæller han.

Skideballe fra ministeriet

Systematisk svindel med AMU-tilskud har fået Undervisningsministeriet til at slå hårdt ned på den private transport- og uddannelseskoncern TUC A/S, som også dækker over jobcenteret DUCAS.

Den aktuelle afgørelse har kostet TUC et tilbagebetalingskrav på fem millioner kroner samt retten til at udbyde køretekniske kurser. Men markedsføringen af AMU-kurser får også hård kritik.

Ministeriets kvalitets-og tilsynsstyrelse kender dog ikke noget til de gevinstsikre dartkonkurrencer. Konfronteret med Avisen.dk's oplysninger er direktør Per Hansen hurtig til at løfte pegefingeren:

"Det er ikke okay. Ifølge AMU-loven skal der være åben adgang til alle aktiviteter. AMU-kurser skal ikke udloddes som præmier i konkurrencer."

Fribilletter til AMU-kursus

Ifølge Undervisningsministeriet er den kreative markedsføring af AMU-kurser på kant med lovgivningen. Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået i tilsynssagen mod TUC.

Undervisningsministeriet hæfter sig blandt andet ved en email, som DUCAS sendte til en senere deltager.

”Så er der igen fribilletter til glatbanekursus på søndag…” skriver DUCAS.

Eneste krav for at få kurset gratis er kørekort og egen bil, og at man ikke er arbejdsløs, skriver DUCAS. Det eneste, de skal have til gengæld, er navn og CPR-nummer, lokkes der i emailen.

"Hele AMU-systemet kører på CPR-numre, så det gælder om at lokke flest mulig numre ud af folk," fortæller den tidligere konsulent ved TUC.

'Enestående tilbud'

De køretekniske kurser, som TUC nu er fradømt retten til at drive for AMU-kroner, har også været faldbudt i annoncer.

I aktionærbladet for Møns Bank fra august 2008 og februar 2009 er DUCAS igen ude med snøren. Aktionærerne skal godt nok betale 375 kroner for at deltage på kurset. Til gengæld får de ”et enestående tilbud”, hvor der er ”rift om pladserne, så skynd dig at tilmelde dig denne sjove og lærerige dag.”

Normalprisen er 1.195 kroner, lokker DUCAS. I begge annoncer fremgår det, at kurset varer én dag, selv om DUCAS senere har høstet AMU-tilskud svarende til to dages kursus.

Undervisningsministeriets efterforskning har vist, at mange deltagere ikke mener at have betalt noget for kurset. Det er i strid med AMU-lovgivningen, der kræver en mindre egenbetaling, som enten betales af arbejdsgiveren eller af kursisten selv.

Kulegravningen har også vist, at at mange deltagere blev rekrutteret til AMU-kurserne gennem familie, kolleger eller venner. Ofte fik kursisterne det indtryk, at de fik et særligt favorabelt tilbud, fordi ”kurset skulle fyldes op”.

AMU-skandalen

- AMU-kurser har til formål at opkvalificere kortuddannede og ufaglærte. Staten yder hvert år over to milliarder kroner i støtte til systemet.

- Siden foråret har Avisen.dk og en række andre medier afsløret en stribe eksempler på grovt svindel med AMU-tilskud og VEU-godtgørelser.

- Undervisningsministeriet har som konsekvens iværtsat en kulegravning af AMU-systemet.

- 34 erhvervsskoler og private kursusudbydere er blevet undersøgt for svindel. De fleste sager er nu afsluttet.