AMUkongen: Vi har intet at skjule

12. aug 2011
Danmarks største AMUudbyder afviser svindelanklager. Vi driver en anstændig skole, siger han.

AMU-karrusellen har snurret lystigt hos TUC, der selv kalder sig Danmarks største udbyder af AMU-kurser.

Og den systematiske svindel rækker langt ud over, hvad myndighedernes efterforskning indtil videre har vist.

Det mener i hvert fald flere tidligere ansatte og personer i transportbranchen, som Avisen.dk har været i kontakt med.

Risikerer rødt kort

Undervisningsministeriet har da også bekræftet, at kulegravningen fortsætter, og at TUC risikerer et rødt kort, hvis der dukker mere snavs op.

Bestyrelsesformand Morten Krøyer Mathiesen afviser, at der er mere at komme efter.

"Hvis du spørger, om vi har noget, som ikke tåler offentlighedens bevågenhed fra 1. januar 2010 og frem, er svaret nej. Og ministeriet er velkommen til at komme ud og kigge os efter i kortene," siger han.

Shippingdrenge blev transportkonger

Sammen med sin bror Karsten Frost Mathiesen udgør Morten Krøyer Mathiesen toppen af ejerkredsen i TUC.

De to brødre har en fortid i shipping-branchen, men har på få år skabt sig et imperium i den kørende del af transportsektoren.

Udover TUC og dets to regionale underafdelinger kontrollerer brødrene jobcenteret DUCAS, Strandens Uddannelsescenter, Vestjysk Storvognsskole, Dansk Vognmandsskole samt dele af flere andre mindre virksomheder.

Virksomhedernes omsætning kanaliseres angiveligt opefter i selskaberne M Invest og Ejendomme og Km Invest.

Vil ikke være syndebuk

Morten Krøyer Mathiesen har fra sagens start erklæret sig lodret uenig i Undervisningsministeriets afgørelse, og vil via deres advokat gøre indsigelse.

"Vi har en interesse i at kaste lys på den her sag, så man forstår, at der er to sider af samme sag, og det har vi nu brugt snart 2000 sider på at dokumentere. Men lige så snart der går uro i andedammen, skynder man sig at lukke nogen sager ned, upåagtet at man ikke har sin dokumentation på plads," siger han og fortsætter:

"Vi vil ikke acceptere, at vi ryger med i faldet, fordi en minister har stået foran kameraerne og lovet bod og bedring."

"Vi driver en anstændig skole"

Men er I ikke bange for at blive lukket ned? I forhold til nul-toleranceprincippet er ministeriet jo tvunget til at lukke jer ned, hvis de finder bare den mindste plet på jer.

"Man skal altid være nervøs for sit forretningsgrundlag, men vi forsøger at drive en anstændig skole, så det er åbenlyst hvad mit svar er til det. Så nej, jeg er ikke nervøs, men jeg er da træt af den her sag, uanset om den er fra 2009 eller 2010," erkender han.

Men kan du bekræfte, at I har fulgt reglerne til punkt og prikke?

"Så bevæger du dig ind sagens detaljer igen, og den ønsker jeg ikke at udtale mig om, så længe stadig er verserende," siger Morten Krøyer Mathiesen.

"Vi er naturligvis enige i, at det ikke er tilskudsberettiget, hvis et kursus ikke er afholdt som arbejdsmarkedsuddannelse, men vi er ikke enige i de konklusioner, som ministeriet drager," slutter han.

AMU-skandalen

- AMU-kurser har til formål at opkvalificere kortuddannede og ufaglærte. Staten yder hvert år over to milliarder kroner i støtte til systemet.

- Siden foråret har Avisen.dk og en række andre medier afsløret en stribe eksempler på grov svindel med AMU-tilskud og VEU-godtgørelser.

- Undervisningsministeriet har som konsekvens iværtsat en kulegravning af AMU-systemet.

- 34 erhvervsskoler og private kursusudbydere er blevet undersøgt for svindel. De fleste sager er nu afsluttet.