Tæt på verden: Amnesti for illegal skovhugst i Brasilien

27. maj 2012, 09:00
Præsident Rousseff tilgiver tusinder af bønder, der har nedlagt regnskov ulovligt. Efter 11 års debat er en skovlov parat tæt op til Rio20.

Under hårdt pres fra alle sider har Brasiliens præsident Dilma Rousseff underskrevet dele af en miljølov, der tilgiver illegal fjernelse af beskyttet regnskov. Hun har også vetoet andre dele af en lov, som miljøfolk har ført kampagner imod.

Kongressen i Brasilien har efter 11 års debat vedtaget lovgivning, der har fået internationale og brasilianske miljøfolk helt op i det blodrøde felt. Som vært for den internationale miljøkonference Rio+20 i juni truede de med at portrættere hende som miljøfjende nr. 1.

Kampen er ikke færdig, for der er stadig en svag mulighed for, at politikerne i kongressen inden 30 dage forkaster hendes veto med over 50 procent af de folkevalgtes stemmer. Dilma Rousseff har vetoet 12 dele af loven og introduceret 32 ændringer, skriver AP.

Lobbying

Brasiliens landbrugslobby er overordentlig stærk ligesom økonomiske interesser råber på vækst og atter mere vækst. En betydelig andel af Brasiliens solide vækst skyldes eksport af landbrugsprodukter som soya, hvede, kvæg, sukker, kaffe og appelsiner plus bio-ethanol.

Enorme mængder regnskov svarende til Tysklands landmasse er nedlagt og raseret i de tyve år op til 2010. Sidste år gik det ud over 624.000 hektarer, hvilket er kun en fjerdedel af områderne afskovet i 2004.

Omkring 160 millioner hektarer sensitive og bevaringsværdige er ulovligt nedlagt, og skyldige mindre bønder er nu tilgivet. Myndighederne har for eksempel beskyttet 100 millioner hektarer jord langs bredderne af floder, men halvdelen af det er skovet.

Rio+20

Miljøfolk og repræsentanter for landets oprindelige folkeslag har, støttet af internationale bevægelser, bekæmpet forskellige dele af lovgivningen.

Brasiliens forhenværende præsident Ignacio Lula da Silva blev træt af diskussionen og manglende handling i 2008 og udstedte et dekret, der pålagde bønder skyldige i illegal skovning bøder. Kongressen spændte ben for implementeringen flere gange.

Det er ikke som om Brasilien har forsøgt at fjerne alle regler for beskyttelse af skov. Landet kræver stadig, at 80 procent af ens jord i Amazonas skal være uberørt skov. På savannen er det 35 procent og i de sydøstlige områder kun 20 procent.

De nye regler gør optælling af jord til braklægning mere fleksibel, forklarer Reuters.

[pagebreak]


Politisk kamp

For et år siden vedtog underhuset, domineret af delstater med landbrug, en liberal lov, der gav amnesti for overgreb på skoven før 2008. I december strammede senatet loven og krævede genplantning langs floderne.

Slutresultatet, et kompromis, er nu delvis vetoet af Dilma Rousseff. Den nationale sammenslutning af landbrugere udtaler til Bloomberg Businessweek, at formentlig har 90 procent af bønderne forbrudt sig imod miljøreglerne.

Når Brasilien om en lille måned er vært for miljøkonferencen Rio+20 bliver landet overrendt af mere end 100 statsoverhoveder og tusindvis af journalister. Dilma Rousseff vil blive kritiseret af miljøaktivister fra hele verden.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.