Amerikansk fagforeningskrig blusser op

11. mar 2011
Første slag i ny amerikansk fagforeningskrig er afgjort Nu raser formanden.

 

Et slag for fagforeningers rettigheder i USA er tabt - Republikanerne i staten Wisconsin fratog igår hovedparten af alle offentligt ansatte muligheden for at forhandle overenskomst med deres arbejdsgiver.

At det netop skulle være i Wisconsin, at dette slag blev indledt - og vundet - af republikanske politikere, er en gåde, forklarer USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen:

"Det var i Wisconsin, at offentligt ansatte for første gang fik lov at forhandle overenskomster via fagforeninger. Netop denne stat har en utroligt stærk demokratisk fløj, som støtter fagforeningers vilkår," siger forskeren fra Center for Amerikanske studier på Syddansk Universitet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Og noget tyder på, at union-busting (anti-fagforenings- red.) bølgen breder sig.

I Ohio, Michigan og Florida er statssenaterne nu i færd med at behandle lignende lovforslag.

Trods de dystre udsigter, hænger det amerikanske svar på Harald Børsting, formanden for AFL-CIO, hovedorganisation for landets fagforeninger Richard Trumka ikke med hovedet ovenpå nederlaget:

"Wisconsin er bare begyndelsen på et stort slag, som har været under opbygning i 25 år," sagde formanden i går i en dramatisk tale på et topmøde for demokraterne i Washington D.C.

I ironisk tonefald takkede han Wisconsins republikanske guvernør for at have hjulet til at piske en folkestemning op, hvor daglige protester så store som 70.000 mennesker har hjemsøgt guvernøren de sidste uger.

I Wisconsin var det lykkedes demokraterne at bremse vedtagelsen af lovforslaget ved helt at blive væk fra afstemningen.

Men igår ændrede de republikanske politikere lovforslagets ordlyd, så det ikke længere hørte under statens budgetforhandlinger, og derfor ikke krævede demokraternes tilstedeværelse.

Lovforslaget kunne da hurtigt vedtages af de tilstedeværende repubikanere.

Bølge af protester

I flere uger har tusindvis af statens og byen Madisons borgere demonstreret i og udenfor Wisconsins statssenat.

Da lovforslaget blev vedtaget, udbrød spontane uroligheder blandt de fremmødte og politi og politikere i bygningen.

Det er nu vedtaget, at fagforeningerne i Wisconsin fremover hverken må forhandle bedre sundhedsforsikring, pensionsforhold eller barselsregler for de ansatte.

Kun lønnen, må de præge gennem forhandling, men med den undtagelse, at den aldrig må være højere end statens forbrugerprisindex.

Måske vil det straffe den republikanske guvernør Scott Walker på sigt, at han fik tvunget lovforslaget igennem.

En meningsmåling viser nemlig, at det store flertal af borgere i staten er imod beslutningen om at fratage de ansatte muligheden for at forhandle overenskomst.