- Jeg er lidt nervøs for, om der vil være arbejdsgivere, der er bange for, at vi, der er færdige nu her, mangler nogle kompetencer, fordi vi har skullet sidde hjemme foran computeren i nogle måneder i streg, siger Amalie Avnborg, der skriver speciale på DTU. Foto: Privat.

Amalie tvunget til at ændre sit DTU-speciale pga. corona: Frygter for arbejdsgiveres reaktion

26. maj 2020, 06:00
Som for mange andre specialestuderende har sundhedskrisen fået stor betydning for Amalie Avnborgs afslutning på universitetet. Blandt andet kan hun ikke gennemføre planlagte laboratorieforsøg. Nu gruer hun for, om arbejdsgiverne vil have fordomme om hendes årgang, der ikke har haft de samme muligheder som normalt.

Det meste af foråret skulle den 26-årige Amalie Avnborg have brugt i et laboratorium på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor hun er i gang med sit afsluttende semester på Institut for Bioteknologi og Biomedicin i Lyngby.

LÆS OGSÅ: Før genåbning af jobcentre: 'Lad os nu se stort på reglerne'

Her skulle hun som en del af sit speciale have dyrket bakterier i små skåle og plastrør for senere at behandle dem med kemikalier og analysere dem på en maskine, der kan analysere DNA. Maskinen var blevet indkøbt alene til hendes forsøg. Men hun nåede kun at bruge den to gange, da covid-19-pandemiens nedlukning af samfundet i midten af marts satte en stopper for hendes adgang til laboratoriet.

Det tvang hende til at ændre specialets udgangspunkt, så hun i stedet har lavet langt de fleste af sine analyser på en computer.

- Det er lidt ærgerligt, for jeg er ikke så interesseret i computerdelen. For mig er det bare et værktøj til at arbejde med det, jeg laver i laboratoriet, men jeg kan i det mindste lave et sammenhængende speciale, siger Amalie Avnborg til A4 Arbejdsliv.

Specialet skulle være afleveret i starten af juli, men hun har været nødt til at udskyde det i tre uger. Og hun er langt fra den eneste studerende, der har været nødt til at ændre fokus og søge dispensation om at aflevere specialet senere.

Som A4 Arbejdsliv tidligere har beskrevet, er mange dimittender kommet i klemme på grund af covid-19-krisen og har som konsekvens måttet ændre fokus og afleveringstidspunktet.

Medstuderende i panik

Det giver anledning til bekymring hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF), der dog ikke har tal på, hvor mange specialestuderende der konkret er ramt af nedlukningen. Men DSF er i dialog med både universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet om problemstillingen.

LÆS OGSÅ: Danmarks Lærerforening: Færre lærere søger psykisk hjælp under coronakrisen

Amalie Avnborg kender da også til flere medstuderende, der står i en svær situation. På sin vis føler hun, at hun er sluppet nådigt, da hun har kunnet sadle om uden at ændre sit fokus fuldstændigt. Sådan har det ikke været for alle.

- Jeg snakkede med en medstuderende, og hans projekt var 100 procent laboratorieøvelser, så han var lidt i panik i forhold til, om han var nødt til at lave en helt teoretisk opgave. Man kan også lære noget af teoretiske opgaver, men især som ingeniør er det rigtig ærgerligt ikke at kunne lave noget praktisk, siger hun.

Hendes kandidatuddannelse er opbygget med tre semestre med flest teoretiske kurser og mindre projekter, mens det sidste semester, hvor der arbejdes med et speciale, netop giver mulighed for selv at få fingrene ned i laboratorieforsøg og andre praktiske opgaver.

- Nu skulle jeg endelig have testet mange af de ting af, som jeg har læst og hørt om til forelæsningerne. Det her var sidste chance i min uddannelse for at lave noget mega spændende og udnytte alle de muligheder, der er som studerende. Det er jeg lidt ked af, siger Amalie Avnborg, der ikke får mulighed for at komme tilbage til laboratoriet, før hun afleverer specialet.

Det er kun en håndfuld studerende, foruden ph.d.-studerende og forskere, der hidtil har fået mulighed for at vende tilbage.

Jobsøgning med flere ubekendte

På den anden side af specialet venter arbejdslivet, og Amalie Avnborg er spændt på den jobsøgning, der venter forude.

- Jeg vil gerne arbejde med mikrobiologi og bakterier enten inden for fødevarer eller infektionssygdomme, så jeg håber, at det er områder, der ikke er direkte berørt af coronakrisen. Men jeg er da bekymret for, om den generelle økonomiske krise påvirker dimittendledigheden, når man kommer ud uden erfaring, siger hun.

Det var mærkeligt bare lige pludselig at gå hjem en dag og tænke, 'hov jeg kommer nok ikke igen', og jeg nåede ikke rigtigt at sige farvel
Amalie Avnborg, specialestuderende, DTU

Rent lavpraktisk er hun også spændt på, hvordan det bliver at være jobsøgende. Hun er eksempelvis spændt på at se, om hun bliver inviteret til samtaler på virksomheder, eller om alt foregår virtuelt, og hvordan det bliver at skulle starte på en arbejdsplads, hvis man ikke fysisk må være omkring kolleger.

Hendes største bekymring er dog, om der kommer til at være negative fordomme om lige netop hendes årgang, der har været hjemsendt hele foråret.

- Jeg er lidt nervøs for, om der vil være arbejdsgivere, der er bange for, at vi, der er færdige nu her, mangler nogle kompetencer, fordi vi har skullet sidde hjemme foran computeren i nogle måneder i streg og ikke har kunnet lave de forsøg, vi skulle have lavet, siger hun.

For DSF er det et stort ønske, at der ikke bliver slækket på de faglige krav til specialerne. Det må nemlig ikke hedde sig, at foråret og sommerens dimittender var en coronageneration, understreger DSF-formand Johan Hedegaard Jørgensen.

Ifølge Philip Binning, dekan på DTU, vil de faglige krav dog under ingen omstændigheder blive sat ned.

Underligt farvel

Det var meningen, at Amalie Avnborgs venner, kæreste og familie skulle have skålet i champagne på DTU, når hun havde forsvaret sit speciale. Men hun ved endnu ikke, om hun overhovedet kommer til at forsvare specialet på universitetet eller over Skype.

LÆS OGSÅ: Professor ser én vej ud af coronakrisen: Erstat grådighed og turbokapitalisme med solidaritet

Selvom det ifølge Amalie Avnborg blot er en lille ting, synes hun alligevel, at det er mærkeligt, at hendes studietid slutter så anderledes, end hun havde forventet.

- Vi har et ret stærkt studiemiljø, og jeg har været ret engageret i vores studenterforening og brugt virkelig meget tid på DTU, så det var mærkeligt bare lige pludselig at gå hjem en dag og tænke, 'hov jeg kommer nok ikke igen', og jeg nåede ikke rigtigt at sige farvel.


Amalie Avnborg havde set frem til specialet, da det skulle bruges på at lave en række forsøg. Privatfoto.