IMG_7140
Kenneth Baand Larsen, indehaver af DanskAltan ApS, har oplevet, at mange af hans kunder hopper fra, da meromkostninger for at få en enkelt altan er blevet for dyre. Foto: Privat

Mister kunder på dyre byggetilladelser: 'Det kommer til at koste arbejdspladser'

2. mar 2021, 06:10
Mindre byggevirksomheder mister kunder, fordi meromkostninger er næsten tidoblet. Et nyt byggereglement betyder, at en tidligere kommunal opgave nu er blevet udliciteret til private.

Mindre byggevirksomheder oplever, at kunder hopper fra deres bestillinger.

Kunderne henviser til de meromkostninger, der nu er i forbindelse med de nødvendige byggetilladelser. Omkostningerne er steget efter overgangen til BR18: Byggereglementet, der trådte i kraft tilbage i starten af 2020.

LÆS OGSÅ: Direktør frustreret over kommunes lange sagsbehandlings­tid: Må sende ansatte hjem

Konkret er vurderingerne af tekniske løsninger på brand- og konstruktionsområderne blevet udliciteret til private, certificerede brandrådgivere og statikere. 

En af dem, som har oplevet problemer med BR18, det er Kenneth Baand Larsen. Han er indehaver af DanskAltan ApS i Nordjylland.

- Vi har oplevet, at mange kunder hopper fra, når de skal betale op til ti gange mere, end de gjorde før for de nødvendige vurderinger. Der hopper kæden simpelthen af, siger Kenneth Baand Larsen til A4 Arbejdsliv.

Op til ti gange dyrere

DanskAltan ApS har i øjeblikket cirka 50 ordrer på standby. En af de ordrer er på en ny altan, en tidligere kunde skulle have på en nyt etage.

- En kunde fik for to-tre år siden lavet en altan af os på den ene etage inde i Aalborg. Der var meromkostningerne udover selve altanen på omkring de 10.000 kroner. Nu vil den samme kunde gerne have lavet en på etagen over, men nu er meromkostningerne oppe på 80.000 - 100.000. Det får mange kunder til at hoppe fra, da omkostningerne bliver for dyre, siger Kenneth Baand Larsen til A4 Arbejdsliv

Sammen med bl.a. Bjarne Laustsen (S), Preben Mark Henriksen (V) og Anni Matthiesen (V) har han startet en gruppe, hvis formål er at få problematikken med på den politiske dagsorden.

- Vi må rykke på det her politisk. Ellers kommer det til at koste arbejdspladser, siger Kenneth Baand Larsen til A4 Arbejdsliv.

Fra dårlig til livstruende situation

Det er ikke kun hos Kenneth Baand Larsen i Nordjylland, at man er kritisk overfor BR18. TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4100 virksomheder indenfor el, vvs og metal,  siger i en pressemeddelelse, at der er behov for en bedre løsning.

- Formålet med indførelsen af en certificeringsordning var at få en hurtigere og mere ensartet proces for byggetilladelser på tværs af landet. Men vi må konstatere, at det ikke er sket. Og siden vi første gang gjorde opmærksom på problemet, er situationen faktisk gået fra dårlig til direkte livstruende for en række af de berørte virksomheder, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

LÆS OGSÅ: FAKTA: Her genåbnes der mandag

Han mener, der er behov for at myndighederne og rådgivere går sammen og finder en fælles løsning hurtigst muligt. Mange mindre virksomheder har ikke råd til at vente.