20210309-153521-5-1920x1143we
Restaurationsbranchen må se på, når danskerne bruger pengene i detailbranchen. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix

Derfor kan det være smart at lade feriepengene stå

17. mar 2021, 12:09
De fleste danskere glæder sig sikkert til at tage spenderbukserne på, når resten af de indefrosne feriepenge kan hæves. Men hos restaurations- og rejsebranchen ærgrer man sig over tidspunktet.

Skal du købe et nyt fladskærms-tv, sætte pengene på en opsparing, opdatere forårsgarderoben eller noget helt fjerde, når resten af dine indefrosne feriepenge lander på din konto?

LÆS OGSÅ: To ugers indefrosne feriepenge kan udbetales om få uger

Det er måske den slags overvejelser, du går med, efter Folketingets partier onsdag endeligt afgjorde, at pengene skal udbetales i slutningen af marts.

Men hos restaurations- og rejsebranchen ærgrer man sig over, at de ikke får glæde af forbrugsfesten.

Det havde da været oplagt at foretage en udskydning af udbetalingen
Katia Østergaard, direktør Horesta

- Vi synes, at det burde koordineres, så det fulgte genåbningen af oplevelseserhvervet. Det er ingen tvivl om, at det er dem, der har været hårdest ramt. Der er virkelig brug for at tage nogle initiativer her, og det havde da været oplagt at foretage en udskydning af udbetalingen, siger Katia Østergaard, der er direktør i Horesta, brancheorganisations for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, til Jyllands-Posten.

Nogenlunde samme udmelding kommer fra Lars Thykier, der er direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

- Det kan godt være, at man vil have en ny vaskemaskine eller en ny carport, men når vi nu lige netop i vores branche er presset, så synes jeg, at det havde været bedre timing, hvis pengene blev udbetalt, når man igen må rejse, siger han til avisen.

Gang i forbruget

Oprindeligt skulle feriepengene, der blev indefrosset, da vi overgik til en ny ferielov, først have været udbetalt, når lønmodtagerne går på pension. Men det blev sidste år besluttet, at tre ugers feriepenge kunne hæves i efteråret. Og nu er det så blevet besluttet, at også de sidste to uger kan hæves. Årsagen er, at pengene skal sætte gang i forbruget.

Håbet er, at pengene bliver brugt på danske varer og lokalt i de butikker og virksomheder, hvor man bor
Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)

- Coronaen har ramt flere brancher hårdt økonomisk. Derfor har vi også sat ind med hjælpepakker ikke mindst for at redde arbejdspladser. Ligesom hele Folketinget nu har besluttet, at lønmodtagerne kan få deres indefrosne feriepenge før tid, så de kan være med til at få gang i hjulene. Håbet er, at pengene bliver brugt på danske varer og lokalt i de butikker og virksomheder, hvor man bor. Vi kan fra udbetalingen i efteråret se, at omkring 75 procent hævede deres penge, og at pengene var med til at få fart i omsætningen rundt omkring, siger Peter Hummelgaard, der er beskæftigelsesminister (S), i en pressemeddelelse.

Din beslutning

Men selvom regeringen håber på, at du tager spenderbukserne på, er det op til dig selv, om du overhovedet vil hæve pengene. Ifølge Søren Leth-Petersen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet, skal man gøre sig nogle overvejelser.

Hvis man ikke har nogen planer, får man en bedre forretning ud af at lade dem stå
Søren Leth-Petersen, økonomiprofessor Københavns Universitet

- Hvis man har behov for pengene til forbrug, er det fornuftigt at få dem udbetalt. Og hvis man ikke har nogen planer, får man en bedre forretning ud af at lade dem stå, siger han til Ekstra Bladet.

Det kan eksempelvis betale sig at lade dem stå, hvis man skal betale topskat af dem nu, men ved at man ved pensionsalderen ikke skal det. Eller hvis man har en for tyk bankbog i forvejen. I flere banker koster det nemlig penge at have over 100.000 kroner stående. 

LÆS OGSÅ: Ny ferielov: Undgå at stå uden feriepenge næste år

I alt hævede lønmodtagerne cirka 52 milliarder, da de første feriepenge var til udbetaling i efteråret. Lønmodtagerne har samlet 56 milliarder kroner før skat til gode i denne omgang. Der er endnu ikke fastsat en præcis dato for udbetalingen.