Alliancen for en værdig tilbagetrækning: V og K, lyt nu til jeres egne vælgere

Wehlast_og_co_to
Fra venstre til højre. Ole Wehlast, Henrik W. Petersen, Jørgen Juul Rasmussen og Tonny Olsen Foto: Collage
10. dec. 2020 17.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I SIDSTE UGE STARTEDE behandlingen af lovforslaget om en ret til tidlig pension. Flere af folketingspolitikerne var trukket i deres fineste klæder for at fejre anledningen.

Og i de fire fagforbund, som sammen udgør Alliancen for en værdig tilbagetrækning, var det også en glædens dag, da den kamp, vi så længe har kæmpet, endelig nåede Folketingets talerstol.

LÆS OGSÅ: Alliance kræver værdig tilbagetrækning: 'Stop jeres Christiansborg-fnidder'

Vi har indrykket annoncer, skrevet debatindlæg og stået ude foran Beskæftigelsesministeriet, når politikerne ankom til forhandlingerne.

Det har vi gjort, fordi de medlemmer, vi repræsenterer, er nogle af dem med de længste og hårdeste arbejdsliv. Det er slagteriarbejderen, maleren, elektrikeren og VVS’eren, som er begyndt at arbejde allerede i en tidlig alder, og som bruger deres krop hver dag, når de arbejder, for at resten af danskerne kan få mad på bordet, lys i loftet, maling på væggene og varmt vand i håndvasken.

Men nu står de med begyndende smerter i knæ, ryg og skuldre og en bekymring for, om de kan holde helt til pensionsalderen. En ret til en tidlig pension vil kunne give dem en forsikring om, at de kan trække sig tilbage, inden de er slidt helt ned til sokkeholderne.

LÆS OGSÅ: Utilfredse fagforeninger i aktion foran Christiansborg: Hummelgaard holder fast i stigende pensionsalder

GLÆDEN I SALEN VAR DOG ikke udelt. Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, meldte klart ud, at partiet ikke støtter retten til en tidlig pension. Og han mere end antydede, at Venstre efter et valg vil forsøge at trække ordningen tilbage.

Også Konservative pegede tommelfingeren nedad, med argumentet om, at vi ikke skal "sende sunde og raske mennesker ud af arbejdsmarkedet før tid". Som man kunne læse i Avisen Danmark i efteråret, mener partiet, at alle danskere skal arbejde endnu længere, uanset hvornår de er startet på arbejdsmarkedet.

De to partier glemmer dog to vigtige pointer.

FØRST OG FREMMEST er det ikke alle, der får muligheden for at trække sig tidligere tilbage, der har tænkt sig at bruge den. De medlemmer, som vi repræsenterer, vil allerhelst arbejde så længe, som kroppen tillader det.

En månedlig ydelse på 13.500 får ikke en faglært håndværker til at sige farvel til en fornuftig løn, gode kollegaer og et meningsgivende arbejde. Men ordningen kan give en tryghed i, at man kan trække sig, hvis kroppen begynder at sige fra. Og at man vel og mærke kan gøre det, før man er helt slidt ned.

FOR DET ANDET så glemmer Venstre og Konservative, at deres egne vælgere faktisk gerne ser, at der kommer en mulighed for tidlig pension.

En befolkningsundersøgelse, som vi har lavet i Alliancen for en værdig tilbagetrækning i august 2020, viste, at omkring 65 procent af Venstres og Konservatives vælgere mente, at deres parti burde indgå i en politisk aftale, der giver ret til en tidligere pension for visse grupper.

LÆS OGSÅ: Venstre og DF-vælgere med klar besked: Nej til pensionsreform er vælgersvigt

Det understreger, at en værdig tilbagetrækning ikke er et rødt projekt, men er noget, som har opbakning fra alle danskere, uanset partifarve. De kan godt se det grundlæggende retfærdige i, at dem der har knoklet for samfundet i flest år, også bør kunne trække sig tilbage lidt tidligere.

Vi vil opfordre Venstre og Konservative til at lytte til dem, de repræsenterer.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].