Tæt på verden: Alle skandalers moder til 210 milliarder

24. mar 2012
Skeletterne vælter ud ad skabet. Indien er ramt af megaskandale i kulindustrien. Asiens tredjestørste økonomi i alvorlige vanskeligheder.

Ingen kan endnu afgøre, om tabet af 210 milliarder dollars i indkomster fra kul-licenser skyldes korruption eller inkompetence. Ganske vidst er det, at Indiske myndigheder mellem 2004-09 forærede 155 licenser til kulminer væk til virksomheder med politiske forbindelser uden en udbudsrunde.

Indien er verdens tredjestørste producent af kul og bygger meget af sin fremtidige energiforsyning på kul. Tusinder af arbejdere arbejder under kummerlige vilkår og til lav løn, men en stribe mineselskaber spinder guld uden at betale markedpris for aftalerne.

Den siddende regering Singh vakler under vægten af gentagne skandaler, men hverken regeringskoalitionen eller oppositionen har andre tydelige ledere at bringe på banen. Financial Times mener ikke, at oppositionen tør vælte regeringen, hvilket betyder fortsat kaos indtil valget i 2014.

Frygten for afsløringer af korruption, inkompetence og sløs er ved at sætte det offentlige maskineri i stå i Asiens tredjestørste økonomi, hvor økonomisk vækst forudses af falde fra 9 til 6 procent.

Skandalen

Den hidtil hemmeligholdte skandale er fundet af Times of India, der har fået fat i en rapport på 110 sider, der dokumenterer uhyrlighederne. Forfatterne, en slags rigsrevision, siger til Financial Times, at rapporten er sidste kladde.

Kul-skandalen er en polisk a-bombe i et land, hvor det aktuelle  finanslovforslag taler om et betydeligt faldt i Indiens økonomiske vækst. Der er således forudset en voldsom sparerunde i 2012. Det er politisk usundt, hvis man smider milliarder ud ad vinduet som i kul-skandalen.

Oppositionen i parlamentet vejrer blod. En leder af det førende oppositionsparti, BJP, siger, at ”det ligner massiv svindel” og kræver en undersøgelse. ”Den siddende regering er sammensat af svindlere og er knædybt i korruption.”

Regeringen vakler

[pagebreak]Den indiske regering er nu midt i sin anden gigantiske skandale på kort tid, der er med til at tappe samfundet for nødvendige indkomster. Som et fattigt land med mange rige er der endeløse behov for midler til vand, elektricitet, sundhed og uddannelse.

Regeringen, der er sammensat af en koalition under ledelse af Ghandi-familien i Kongrespartiet, er allere syltet tykt ind i en skandale med licenser til 2G mobiltelefoner, der siges at have kostet staten 39 milliarder dollars i afgifter.

Og så er der undersøgelserne om de forsvunde millioner under Commonwealth Games. Dette er ikke den eneste kulskandale for tiden. Presset fra borgergrupper imod korruptionen i Indien er massivt. Landet ligger højt på Transparancy Internationals liste over korrupte nationer.

Lokpal lov tiltrængt

Der skal først være nationale valg i Indien i 2014, og indtil videre klamrer premierminister Manmohan Singh sig til taburetten. Fredag, hvor skandalen brød, udtalte han, at han stadig gerne vil finde en fælles politisk løsning på den ikke-vedtagne anti-korruptionslov.

Den såkaldte Lokpal lov handler om at oprette et udfarende anti-korruptionsenhed med en uafhængig ombudsmand i spidsen, der kan undersøge alt og alle – også premierministeren. Et af problemerne med loven er netop diskussionen om uafhængighed af regeringen.

Lovforslaget brød sammen i december, da det indiske overhus ikke kunne finde ud af at vedtage en lov, der var gået igennem underhuset. Der er over 100 ændringsforslag til loven. Samtidig har anti-korruptionsaktivisten Anna Hazare efter to sultestrejker truet med en national ulydighedskampagne.

Investorer skrider

Indien er sulten efter fremmede investeringer, men tingenes tilstand gør ikke Indien specielt tillokkende at anbringe sine milliarder i. Landets største udenlandske investor, Vodafone, risikerer efter et nyt lovforslag at skulle betale ekstra 2,5 milliarder dollars i skat – med tilbagevirkende kraft.

Imidlertid er erhvervslivet ikke kun ofre for dårligdommen i Indien, skriver India Today. Private firmaer deltager ivrigt i snuskede aftaler og tilbyder gerne bestikkelse for at få ting igennem hos det offentlige. Firmaer betaler også bestikkelse til hinanden for at få ting til at ske. Bestikkelse i den private sektor er ikke kriminelt som for offentlig ansatte.

I den verserende korruptionssag om mobiltelefonlicenserne, hvor telekom-minister A. Raja er fængslet, har Transparancy International dokumenteret en stribe private virksomheders deltagelse, skriver avisen. I øvrigt satte Indiens Højesteret i februar 122 licensaftale for mobilselskaber i bero, mens undersøgelserne foregår.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.