Pernille Møller Jensens 15-årige søn Lasse var indlagt med leukæmi, før han døde af den sjældne sygdom HLH. Foto: Privat

Sønnens død fik Pernille til at kæmpe: Nu får alle forældre ret til sorgorlov

16. jun 2020, 16:38
Regeringen har sammen med et enigt Folketinget indgået en aftale sorgorlov til forældre, der mister et barn under 18 år.

Alle forældre, der mister et barn under 18 år, får nu ret til 6 måneders sorgorlov.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Rigmand hiver murersvend i retten: 'Vil sende os fra hus og hjem'

Forslaget har været stillet som et borgerforslag, som et enigt Folketing nu vil stemme for.

- Det at miste et barn er ganske ubærligt - uanset alder - og en umådelig sorg. Jeg er glad for, at vi nu kan sikre en ret til et halvt års sorgorlov til alle forældre, så de får ro til at bearbejde deres sorg uden at skulle bekymre sig om at skulle tilbage på arbejde, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

I dag er det kun, hvis barnet er dødfødt, eller man mister et barn op til syv måneder efter fødslen, at man har ret til 14 ugers sorgorlov med barselsdagpenge.

Det er Pernille Møller Jensen fra Hedensted, der sidste år stillede borgerforslaget, efter at hun mistede sin 15-årige søn Lasse, glad for. Og hun er glad for, at forældre fremover får mulighed for at trække stikket i et halvt år, hvis de mister et barn.

- Jeg er rigtig glad på de forældres vegne, der får glæde af det her. Selvom det først træder i kraft 1. januar 2021. Men jeg håber, at kommunerne vil være flinke ved de familier, der desværre bliver ramt i løbet af i år, ved at lægge deres sager nederst i bunken på jobcenteret, siger hun til A4 Arbejdsliv.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Glad for at have taget kampen

Det er blot anden gang, at et borgerforslag bliver vedtaget af Folketinget. Første gang var i maj i år, da Folketinget vedtog et beslutningsforslag baseret på et borgerforslag, der ønskede, at Danmark skulle have en klimalov med en klar ramme for klimaindsatsen.  

Regeringen vil fremsætte et lovforslag om ændring af reglerne for sorgorlov i starten af oktober, når Folketinget er tilbage fra sommerferie.

Pernille Møller Jensens 15-årige søn Lasse led af leukæmi og døde af den sjældne sygdom HLH i marts 2019. Midt i den altopslugende sorg oplevede hun og hendes mand et koldt og usmidigt hjørne af beskæftigelsessystemet, hvor manden skulle møde op på jobcentret allerede to uger efter sønnens død.

Indtil nu har forældre, der mister et barn på mere end syv måneder, nemlig kun haft ret til almindelig sygemelding.

Det fik Pernille Møller Jensen til sidste efterår at stille det borgerforslag, som nu bliver udmøntet i en ændring af reglerne. 

- Jeg er glad for, at jeg har taget den her kamp op, selvom det har været rigtig hårdt at få min egen triste og sørgelige livshistorie frem. Jeg har lagt mine følelser frem i offentligheden. Hvis jeg ikke havde mistet Lasse, havde jeg ikke tænkt over det.

- Det er først, når man står i det, at man tænker: 'Hold da op, hvad er det for nogle mærkelige regler, der er på området'. Lige nu er jeg nok mest lettet, fordi det endelig blev til noget, så nu kan jeg måske slappe lidt af, siger Pernille Møller Jensen.

- Det her var så vigtigt et emne, så jeg tænker, at det måske er derfor, at borgerforslaget er gået igennem. Det er jo et alvorligt emne. Det er lige nu og her, at man kan hjælpe forældre. På den måde synes jeg, at det skiller sig ud fra nogle af de andre borgerforslag, siger Pernille Møller Jensen.