Alle fagbosser er nu fjernet

18. aug 2011
Det egyptiske LO har fået hele sin bestyrelse fjernet på grund af valgfusk i 2006

Fagbevægelsen i Egypten er ved at organisere sig frit. Det første skridt var fyringen af fagbosser, der gik diktatorens ærinde.

Hele ledelsen af det egyptiske LO er blevet fyret, fjernet og uskadeliggjort af den midlertidige premierminister. Netop fjernelsen af Hosni Mubaraks gamle magtelite var og er et krav fra oprørerne i gaderne.

Der er tale om ETUF, sammenslutningen af egyptiske fagforeninger, som har fået hele sin bestyrelse smidt på porten. Forsamlingen var en flok marionetter for den diktatoriske Mubarak.

Blokere for arbejderne

Formålet med ETUF, hedder det fra nye fagforeningsledere, var at forhindre uro på arbejdspladserne i Egypten. Organet var også aktive i at tilrettelægge manipulerede valg i landet for at sikre magtelitens placering.

ETUF havde 3,5 million medlemmer og alle fagforeninger var tvunget til at være medlem af landsorganisationen. Strejker og forsøg på af få kollektive aftale skulle godkendes af dette råd.

Meget bekvemt kunne ETUF udkommandere arbejdere til pro-regime demonstrationer efter behov og sende busfulde af villige stemmer til stemmeurner, når magthaverne skulle genvælges.

Ikke uden problemer

ETUF ragede selv uklar med Mubaraks system, da de i 2006 svindlede så meget med valget til egen bestyrelse, at en domstol erklærede den ulovlig. Det betød dog ikke, at Mubaraks styre fulgte op på dommen.

Men det har den midlertidige premierminister Essam Sharaf nu gjort. Beslutningen kommer få måneder før fagforeningerne i Egypten skal vælge ny ledelse.

Der er for nylig fremkommet beviser for, at ETUFs bestyrelse organiserede og betalte for arbejdere, der voldeligt angreb demonstranter under det 18 dage lange gadeoprør.

Giver sig ikke

En egyptisk arbejdsmarkedsjournalist udtaler til The Guardian, at ETUF er "en sammenslutning af bøller, tyveknægte og bureaukrater fra regeringen, som skulle sabotere arbejderbevægelsen og nægte den egyptiske arbejderklasse retten til at mobilisere i årtier."

[pagebreak]

I henhold til IPS News giver ETUFs afsatte bestyrelse ikke op uden videre. De kalder fyringen en angreb på arbejderes rettigheder. I øvrigt mener de ikke, dommen i 2006 drejede sig om dem selv men om de 24 fagforeninger i organisationen.

Støtte på 75 mio. kroner bortfaldt

Mange fra den gamle bestyrelse er stadig ledere i officielle fagforeninger. Aktivister søger at få dem lukket for at give arbejderne ret til at organisere sig frit.

Arbejdsminister Ahmed El-Boraie skar allerede i marts støtten til ETUF på næsten 75 millioner kroner årligt. Alle fagforeninger skulle således være uafhængige og uden organiseringstvang.

De gamle fagbosser forsøgte at organisere en demonstration af 25.000 arbejdere imod Al-Boraie, men der kom kun 700.

Egyptiske medier beskrev for få dage siden, at der var en ånd af frihed og frihed i ETUFs 10 etagers hovedkvarter, men at man var bange for hævnaktioner fra den gamle ledelses side. Derfor er der placeret sikkerhedsvagter udenfor bygningen.

Fremtiden

ETUF var allerede i 2006 ved at fuse, idet ca. en halv million arbejdere i en stribe fagforeningen havde organiseret sig i en ny uafhængig organisation EFITU.

I øvrigt foregik der uro på arbejdspladser forud for oprøret i februar 2011. Mange faggrupper har organiseret sig siden februar, men deres fremtid er usikker.

Trods det formelle dødsstød mod ETUFs bestyrelse bliver den enorme organisation ikke nedlagt.

En midlertidig 10-mands ledelse, der også omfatter oppositionen og aktivister er udpeget. De skal blandt andet afdække korruption begået af den tidligere ledelse. Ledelsen forsøger også (igen) at samle alle fagforeninger under ETUF men styret af ny lovgivning.

Den midlertidige bestyrelse leder ETUF indtil en ny bestyrelse er valgt i oktober eller november, skriver thedailynewsegypt.com.