Tæt på verden: Alle er dødsens angste for alNusra

12. aug 2013, 12:58
I Syriens borgerkrig er de fremmede jihadister i konflikt med alle, der ikke vil skabe en islamisk stat.

Med usædvanlig dødsforagt kæmper Jabhat al-Nusra jihadister ikke bare imod Syriens al-Assad styre, men de er også i blodige konflikter med Den Frie Syriske Hær (FSA) og syriske kurdere.

De anses for flest at være udenlandske jihadister og en al-Qaeda associeret organisation, der kæmper for en religiøs islamitisk stat i Syrien.

Fotoserie

En hollandsk krigsfotograf, der arbejder under navnet “Den ukendte fotograf” har tilbragt tid tidligere på året med en gruppe al-Nusra rebeller i Syrien. De anses for at være blandt de mest modige, voldelige og frygtede blandt oprørsgrupper.

Vi hører om disse al-Nusra rebeller (anses for en terrororganisation i vesten), men man ser dem sjældent. Den ukendte fotograf, der hedder Tom Daams, viser nogle af dem i en billedserie i tidsskriftet Foreign Policy. Fotos af syriens mest frygtede jihadi-gruppe er taget i Aleppo i januar 2013.

Ekstremt voldelige

Al-Nusra-folkene er særdeles kontroversielle i den syriske borgerkrig, idet de for eksempel menes igen at have henrettet en af Den Frie Syriske Hærs (FSA) militære ledere (Kamal Hamami). Iransk Press-tv viser selve nedskydningen her, men siger den ikke er fuldt ud verificeret.

Den Frie Syriske Hær og jihadisterne har været i adskillige sammenstød med mange dræbte. De er også anklaget for at have dræbt Sheikh Mohammed Said al-Buti i marts i Damascus. Han var en af de eneste sunni-ledere, der stadig støttede al-Assad, skriver libanesiske Daily Star.

The Guardian beskrev gruppen i en omfattende artikel i juli som “hensynsløse, organiserede og ved at overtage magten.” Al-Nusra bekæmper Bashar al-Assads shiitiske styre, men er imod en opsplitning af Syrien. Jihadisterne er støttet af Tyrkiet.

Sammenstød

Der er nu også voldsomme sammenstød med syriske kurdere, der har etableret en slags selvstændig enklave i landets nordøstlige del. Konflikten er så alvorlig, at det internationale kurdiske råd har fordømt enhver kurder, der slutter sig til al-Nusra, skriver Aswat al-Iraq.

Jabhat al-Nusra har ikke altid krigslykken med sig. I sidste uge blev 62 af dem dræbt i et bagholdsangreb tæt ved Syriens hovedstad Damascus, skriver Middle East Online med det officielle syriske nyhedsbureau som en af flere kilder.

Ahlul Bayt News Agency (Iran-ABNA) rapporterede torsdag, at lederen af samme al-Nusra i Syrien, Abu Dajameh, var blevet dræbt. Link til artiklen svarer ikke i skrivende stund.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.