Alle de ansatte blev behandlet som dyr

18. sep 2009
Livet i Cirkus Dannebrog var alt andet en sjov og spas for ukrainsk elektriker, der rejste til Danmark for at kunne forsørge kone og datter.

Leonid Grabovskiy rejste fra Ukraine til Danmark for at arbejde i Cirkus Dannebrog, så han kunne forsørge sin kone og datter. Men livet i cirkus var alt andet en sjov og spas for den 49-årige ukrainske elektriker.

”Jeg mener, at de er kriminelle og holder de ansatte som slaver. I Danmark skulle jeg udføre arbejde for tre personer. Alle de ansatte blev behandlet som dyr, ikke som mennesker”, skriver Leonik Grabovskiy i en mail til Avisen.dk.

Ifølge Leonid Grabovskiy kontrakt med Cirkus Dannebrog, som Avisen.dk er i besiddelse af, lover cirkusejer Haddie Enoch ukraineren 104,50 kroner i timen.

Men virkeligheden var op til 20 timers arbejde dagligt med at sætte telt op, montere lys, pille telt ned og så køre til næste by. Og Leonid Brabovskiy siger, at han fik 600 kroner for en måneds arbejde.

I slutningen af de lange arbejdsdage blev ukraineren tvunget til at køre lastbil med udstyr videre til næste by. På grund af den voldsomme søvnmangel var han ofte ved at falde i søvn bag rattet.

Truede med politi for at få pas

”Det var et chok for mig. Jeg er aldrig blevet behandlet så skidt før. Jeg tabte mig 15 kilo og fik for første gang i mit liv problemer med mit hjerte. Jeg fik ikke de penge, de lovede mig. Jeg fik ikke engang nok løn til at dække udgifter til rejsen til Danmark”.

Avisen.dk har også talt med en nuværende ansat i Cirkus Dannebrog, der ikke vil stå frem med navn. Han bekræfter, at de ansatte får mindre end 30 kroner i timen og har arbejdsdage på op til 20 timer.

Leonid Grabovskiy ville tilbage til Ukraine efter en måned, fordi han ikke fik løn. Men kun da han truede med politi, udleverede Cirkus Dannebrog hans pas, forklarer han.

Avisen.dk har også været i kontakt med Leonid Grabovskiys svigersøn, der forklarer, at familien nu vil forsøge at køre en sag mod Cirkus Dannebrog gennem en advokat i Danmark. Familien har også taget kontakt til fagforbundet 3F for at få hjælp.