All inclusiveferie giver tre kilo fedt

13. jul 2012
En uges charter med all inklusive koster nemt tre kilo på vægten, siger ernæringsekspert.

"All Inclusive" er den hurtigst voksende turistsucces de sidste ti år. Men en uge uge med buffet, gratis drinks og fri softice kan koste dyrt på vægten.

”Man kan sagtens tage tre kilo på, inden man er hjemme igen,” advarer Preben Vestergard Hansen, lektor i human ernæring ved Professionshøjskolen Metropol.

Som navnet siger er All Inclusive en chaterferieform, hvor alt er betalt hjemmefra. Så længe du befinder dig på hotellets område er både mad, drikke og mellemmåltider inkluderet.

I sommerferien er det mere end 40 procent af gæsterne, der er af sted med All Inclusive. For ti år siden var det kun 10 procent, lyder det fra salgsdirektør Stig Elling i Star Tour.

Alt er betalt, så vi stopper ikke

Ud over gratis mad er konceptet baseret på varme lande, badeliv ved poolen og lange timer på drømmesengen.

Alt i alt trækker det kiloene til. Dels nedsætter varmen stofskiftet, man er ikke aktiv, og man ender nemt med at hælde indenbords af vådt og tørt stort set hele tiden. Det er gratis og der er nok af det.

”Alt er jo betalt, så vi stopper ikke. I forvejen er ferie kaloriefyldt. Vi er eksponerede for at hyggespise, så ferie sætter sine spor,” siger Preben Vestergaard Hansen.

Han mener, at tre-fire kilos vægtøgning på en sommer ikke unormalt. All inklusive gør det bare mere massivt på grund af de store mængder gratis mad og drikke.

”Ferie er et problem i forhold til sundheden,” siger Preben Vestergard Hansen.

Hjem med "motionsgæld"

Hos Startour siger Stig Elling, at der bliver gjort meget for at tilbyde alsidig mad, mens det for ti år siden var mere discount.

"Vi tilbyder gode salater, men det er også vores indtryk, at når folk har ferie, så vil de have det lidt rart med pizzaslices til børnene og drinks før maden," siger Stig Elling.

Preben Vestergaard Hansen mener, at problemet i den moderne livsstil er, at der ikke er balance mellem hvor lang tid det tager at spise mad, og den tid det kræver at omsætte det igen.

En uges druk og spisen ved poolen efterlader altså folk med en enorm ”motionsgæld”, som man skal betale af på derhjemme. Medmindre man bare vil beholde de tre kilo og lægge dem oveni dem fra sidste år.

”Sundhedsmæssigt skulle man bytte ferien med poolen ved Algarvekysten ud med vandreferie i bjergene med rygsæk,” siger Preben Vestergård Hansen.

Så langt skal du gå

Det tager ti minutter at spise en stor is med tre kugler, flødebolle og flødeskum.

Men skal du brænde den af igen, tager det omkring 47 minutters meget rask gang med 8 km/t.

Tilsvarende skal du ud på 38 minutters hurtig gåtur for hver stor fadøl, du skyller ned.