Alkolåse skal stoppe spritbilister

27. aug 2008
Alkolåsen, kendt fra blandt andet Norge, kommer måske til Danmark. Justitsministeren, der tidligere har været tøvende, vil nu gerne undersøge metoden nærmere

Du har drukket for meget en aften og vil nu gerne hjem. Det er så fristende at tage bilen, fordi du bor jo - næsten - lige om hjørnet. Og du har gjort det før, men denne gang går det sikkert godt, og du bliver ikke stoppet.

Du sætter dig ind bilen og smider nøglen i låsen. Men der blev du snydt, for som tidligere spritbillist har din bil en alkolås, så du må hellere ringe efter en taxi, for du kommer ingen vegne i din tilstand i aften.

 For du skal puste i en alkolås før bilen vil starte, og hvis den viser en promille over det tilladte, bliver bilen stående.

Alkolåsen, som de blandt andet bruger i Norge for at undgå, at tidligere spritbillisterne forsøger deres held ved at køre bil endnu engang, og udstyret har vist sig at være effektiv som strafmulighed.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Justitsminister Lene Espersen (K) har tidligere været tøvende omkring alkolåsen, men har nu ifølge Jyske Vestkysten åbnet op for muligheden for at få alkolåsen til Danmark.

– Jeg har skiftet holdning, fordi jeg har set, at man i Sverige har haft gode erfaringer. Og jeg tror på, at det også herhjemme kan være et godt redskab mod bilister, der har svært ved at lade bilen stå, når de har drukket, siger hun til JyskeVestkysten.

Hun understreger samtidig, at spritbilisten selv skal betale for at få låsen installeret, og at udstyret derfor ikke må være for dyrt.

Både Venstre og Socialdemokraterne bakker op.

faktaboks