c20200810161939592_1000
Alex Vejlgaard Hansen blev alvorlig syg af sit arbejde på plastfirmaet Sky-Light i Varde. Nu har han fået anerkendt sine skader som arbejdsulykke. Foto: Robert Attermann/

Alex fik astma af farlig kemi: Nu er skaden anerkendt som arbejdsulykke

11. aug 2020, 06:24
Efter at have fået smadret lungerne på grund af arbejdet med farlig kemi på Sky-Light i Varde, får en tidligere industriarbejder efter tre år anerkendt sygdommen som en arbejdsulykke.

Et alvorligt kemikalieudslip med det farlige stof PMDA på plastvirksomheden Sky-Light i Varde i 2015 kostede Alex Vejlgaard Hansen halvdelen af hans lungefunktion og en kronisk astmadiagnose.

Fem år efter får den tidligere ekstrudefører nu endelig myndighedernes ord for, at udslippet på arbejdspladsen var en arbejdsulykke. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: 'Det er lidt, som om folk ikke rigtig forstår, der stadig er den her sygdom'

- Det sætter et punktum og viser, at der er retfærdighed til. Det har været ret opslidende, at folk ikke har troet på os, når vi sagde, at det var en ulykke. Men nu er der bevis for, at det, vi sagde, var rigtigt, siger 51-årige Alex Vejlgaard Hansen.

I første omgang fik han sygdommen anerkendt som en erhvervsbetinget lidelse af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) med en méngrad på 15 procent. Nu har myndigheden desuden anerkendt den som en arbejdsulykke med et varigt mén på 10 procent.

- Det gør sagen til en anden sag. Det giver nogle helt andre muligheder. Nu kan jeg gøre brug af min egne private forsikringer, siger han.

Afgørelsen kommer efter, at mindst otte ansatte på plastvirksomheden er blevet syge af at arbejde med PMDA i fremstillingen af blandt andet låg til creme fraiche-produkter fra Arla. Her har Alex Vejlgaard Hansen og flere kolleger fået ødelagt deres lunger og udviklet kronisk astma.

Syv arbejdere har indtil videre fået anerkendt deres sygdomme som erhvervssygdomme, men Alex Vejlgaard Hansen er foreløbigt den eneste, der også har fået den anerkendt som en arbejdsulykke.

3F Varde-Billund har efterfølgende genindsendt sagerne til AES for tre af de syge arbejdere, der var til stede ved det kemikalieudslip, som udløste Alex Vejlgaard Hansens symptomer.

- Det er en stor sejr for Alex, men også for afdelingen. Vi håber, at det kan smitte af på de øvrige sager. Når den ene er anerkendt som en arbejdsulykke, bør de andre også, siger Villy Nielsen, formand i 3F Varde-Billund.

I dag har Alex Vejlgaard Hansens helbred taget så meget skade af arbejdet på fabrikken, at han kun kan klare et fleksjob 12 timer om ugen.

Selvom Alex Vejlgaard Hansen allerede har fået erstatning for tab af erhvervsevne fra AES, forsøger 3F’eren fortsat at få erstatning fra Sky-Light.

I august 2019 stævnede 3F Varde-virksomheden for brud på arbejdsmiljøloven, men sagen er stadig ikke afgjort.

- Jeg synes, at det er under al kritik, at virksomheden ikke erkender sin skyld. Det er påvist, at de er blevet syge af det her stof, så jeg ser det ikke som andet end at trække sagen i langdrag, siger Villy Nielsen.

Sky-Light oplyser i et skriftligt svar til Fagbladet 3F og Avisen Danmark, at virksomheden fortsat ikke mener, at der er dokumenteret en sammenhæng mellem forekomsten af kronisk astma og virksomhedens tidligere håndtering af PMDA.

- Afgørelse om årsagssammenhængen mellem PMDA og astma foreligger i øjeblikket Retslægerådets afgørelse. Årsagssammenhængen er ikke dokumenteret og stadfæstet af AES på trods af deres anerkendelse af arbejdsskaderne, skriver administrerende direktør, Søren Kjær Larsen.

I alt er stævningen på 301.750 kroner. Af disse er de 78.500 kroner for svie og smerte. Resten, 223.250 kroner, er for tabt arbejdsfortjeneste.