Akuthjælp: Vi skyder, til nogen siger av

12. dec 2012, 11:19
Gabriel Cornea har sagt ja til akuthjælp. Se hvordan det foregår, når han mødes med sin personlige jobkonsulent.

39 dage tilbage

”Du skal tænke på jobsøgning i to faser. Først som et haglgevær: Man skyder ud i luften, og så er der måske én, der siger av. Og så er der den mere målrettede søgning.”

Ordene kommer fra Gabriel Corneas personlige rådgiver, René. Den arbejdsløse skolelærer med rumænske rødder har taget imod tilbuddet om akuthjælp og sidder nu til møde med sin jobformidler på Nørrebro i København.

Den 20. januar er det slut med Gabriels dagpenge.

Gabriel Cornea har ugen inden som planlagt sendt en liste med 50 arbejdspladser, som han gerne vil søge ind hos. En ansat har derefter ringet rundt i forsøget på at afsætte ham.

Forud for mødet har Gabriel Cornea svinget mellem optimisme og skepsis. For når han ikke engang bliver kaldt til samtale, når han selv søger en opslået stilling, hvordan kan rådgiveren så skaffe ham job ved at ringe til firmaer, som ikke engang har slået stillinger op?

”Men det er noget nyt, jeg ikke selv har prøvet. Så jeg vil give det en chance. Og jeg kan mærke, at min rådgiver virkelig ønsker at hjælpe mig,” lyder det fra Gabriel inden mødet.

Nødplanen hedder rengøring

Gabriel Corneas største ønske er et job som lærer, men kan det ikke lade sig gøre, tager han gerne et rengøringsjob. Som det første har TUC’s medarbejdere ringet rundt på skolerne på Gabriels liste.

”Vi gav den gas, og vi bliver ved og ved med at ringe. Men vi må bare sige, at det er svært lige nu i København. Så jeg vil foreslå, at vi udvider den geografiske horisont og søger uden for Storkøbenhavn,” lyder tilbagemeldingen fra René.

Gabriel nikker. I hænderne har han et foldet stykke papir med referencer fra tidligere arbejdsgivere. Bag brillerne er der håb.

”Vi prøver virkelig at satse på dine ønsker. Men hvis du ikke kan blive lærer, må målet være, at du får et job og nogle penge,” fortsætter René.

Han præsenterer derpå sin nødplan:

Et rengøringsfirma har sagt, at de gerne vil ansætte nogle udfaldstruede fra starten af januar. Gabriel har erfaring med rengøring. Renés plan lyder: Indtil jul satser de hårdt på at finde et lærerjob til Gabriel. Hvis det ikke lykkes, er rengøringsfirmaet en mulighed.

Når Fru Jensens bredbånd blinker

”Men der er langt fra folkeskolelærer til rengøring, så jeg synes også, du skal overveje flere brancher i spektret imellem. Måske inden for salg, mobiltelefoner eller IT,” fortsætter René.

Gabriel har erfaring med mange ting, som han ikke har papir på. Det gælder derfor om at fortælle firmaerne, at han kan noget, de kan bruge.

”Man kan altid mere, end der står på diplomet. Nogle vil tænke: Hvad kan en folkeskolelærer gøre for os? Men du kan jo formidle, og det handler også om formidling, når du skal forklare fru Jensen, hvorfor hendes bredbånd bliver ved med at blinke. Det er det, du skal få dem til at forstå,” lyder rådet fra René.

De aftaler, at Gabriel skal skrive en liste med de ting, han er god til, og så vil René finde ud af, hvilken type job, han vil egne sig til, så de udvider søgefeltet.

”Vi skal bare have hul igennem. Vi skal blive ved med at skyde, til nogen siger av. Og så snakkes vi ved på onsdag,” lover René.

Efter mødet er Gabriel lettet.

”Jeg synes, han havde nogle gode idéer, og jeg er optimistisk. Nu har jeg en plan,” siger han.

Og er der ikke bid andre steder, har han en nødplan.

”Jeg siger selvfølgelig ja til rengøringsjobbet. Hvis jeg får det, kan jeg få mad på bordet og råd til at tage det linjefag, jeg mangler,” siger han.

NEDTÆLLING

Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.

 

Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.

Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.

 

Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.

 

Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.