FOKUS: ER GRATIS ARBEJDE VEJEN TIL ET FAST JOB?: Aktiveringsveteran: Nye sparkes ud i praktik

13. maj 2011, 22:45
Ledige føler sig opgivet på forhånd, når de fra starten mødes af krav om praktik, mener arbejdsløs kvinde.

”Det er sgu demotiverende,” siger Channie Andersen og tværer en blå L&M ud i det store betonaskebæger i gården foran ’Institut for Karriereudvikling’ (IKU).

Det har hun gjort uendeligt mange gange før. Hun har været arbejdsløs i tre år og to måneder. Og har været tilknyttet det private jobcenter – eller den såkaldte anden aktør, på Østerbro i København næsten lige så længe.

Det, der er demotiverende, er reglerne for aktivering, der siden nytår har betydet, at mange arbejdsløse efter få måneders ledighed føler sig presset til virksomhedspraktik.

Det bliver der snakket en del om over frokostbordet og det store betonaskebæger.

"De nye bliver sparket ud i det. Det er tydeligt, at konsulenterne på det sidste er blevet ivrige efter at pushe praktik. Jeg har været her længe, og alle er enige om, at praktik ikke fører til noget,” konstaterer 36-årige Channie, der er uddannet smørrebrødsjomfru og kontormedarbejder.

Praktik er et formkrav

Selv har hun været i virksomhedspraktik to gange. Uden held.

”Løntilskud virker, men det er pissesvært at få fat i. Praktikken opfatter de fleste her bare som et formkrav,” siger hun.

Ingen ansatte hos jobfirmaet snakker højt om, hvorfor praktik er blevet den nye mirakelkur.

”Vi hører jo ikke noget om hvorfor, men vi er jo ikke dumme. Vi læser også aviser og følger debatten. Det er jo ingen hemmelighed, at anden aktør tænker i kroner og øre,” siger Channie.

Intensiv indsats virker

Men ifølge Lars Kjelder, der er administrerende direktør for IKU, må de ledige have misforstået noget. På trods af en massiv stigning på landsplan har IKU faktisk sendt færre arbejdsløse i praktik i 2011, oplyser han.

Han mener dog på ingen måde, at virksomhedspraktik er så dårligt et aktiveringsredskab, som en del ledige og deres fagforeninger påstår.

”Vi mener, at det er væsentlig, at alle ledige forstår, at jobsøgning er en handlingsorienteret aktivitet og at dét at skabe kontakt med arbejdsgivere er den væsentligste aktivitet – idet det er arbejdsgiverne, der bestemmer, om der er jobs eller ej,” skriver han i en mail til Avisen.dk.

”Alle statistikker og erfaringer viser, at både en tidlig og intensiv indsats, samt de virksomhedsrettede tilbud, har en langt større jobeffekt end jobsøgning på opslåede stillinger for ledige, som overgået til at være en del af arbejdsmarkedsreserven,” fortsætter Lars Kjelder.