Mænd er negative, kvinder positive:: Aktivering? Det er ikke noget for mænd

21. jul 2011
Kvinder ser aktivering som en mulig hjælp, viser analyse. Man bør ikke true folk i arbejde, mener ekspert.

Mænd afskyr aktivering, mens kvinder oftere ser job med løntilskud, praktik og jobsøgningskurser som en hjælp til at komme videre.

Sådan lyder konklusionen i en evaluering, som økonomerne Michael Rosholm og Michael Svarer netop har lavet for Arbejdsmarkedsstyrelsen.

”Det er vel et udtryk for, at mændene ikke har særlig meget lyst til at skulle i aktivering. Og øjensynligt generer det ikke kvinder at skulle i aktivering,” forklarer Michael Rosholm.

De to professorer har set på et forsøg, hvor arbejdsløse blev stillet over for forskellige krav og tilbud om aktivering. I Midtjylland blev de arbejdsløse sendt i aktivering allerede efter 13 uger, og det skræmte flere mænd til at finde job. Mens kvinderne ikke opfattede aktiveringen som en trussel.

Mændene er villige til at påtage sig ringere job for at undgå at blive sendt i aktivering, lyder forklaringen.

Noget pjat

Socialrådgiverne ser også, at kvinder oftere ser aktivering som en hjælp.

”Mænd synes, aktivering er noget pjat og en smule ydmygende, og et tegn på at de ikke kan klare sig selv som forsørgere,” siger Bettina Post, formand for Socialrådgiverne.

Arbejdsløse skal som regel i aktivering, efter de har været uden job i seks eller ni måneder. Men mange synes ikke, at jobcentret og aktivering er en hjælp.

”Mændene undrer sig såre over, at jobcentret handler om kontrol, og at de ikke får hjælp til at finde job,” forklarer Bettina Post.

Og på den måde gør indsatsen ingen nytte:

”Det er skønne, spildte kræfter at lave aktivering for mænd, der ikke har gavn af det. I stedet burde indsatsen interessere sig for den enkelte,” mener socialrådgivernes formand.

Bør ikke true folk

Forsøget viser også, at både mænd og kvinder får større chancer for at finde job, når de kommer til ekstra samtaler på jobcentret, hvor de ledige får hjælp til at finde job.

”Det er en voldsom stor effekt af et billigt redskab,” påpeger Michael Rosholm.

Han opfordrer politikerne til at se sig om efter en anden måde at hjælpe mændene med at finde nyt arbejde.

”Man kan sagtens spille på grusomme trusler. Men det er lidt umenneskeligt at true folk med noget, de ikke har lyst til. Selvfølgelig skal mændene også i aktivering. Men formålet med aktivering bør jo være noget, der bibringer kvalifikationer, og bør ikke være ubehageligt at deltage i,” mener Michael Rosholm.