Tæt på verden: Aktier i ikkerige lande vækker ny interesse

15. aug 2011
Økonomierne i ikkerige lande kan modstå kriser i USA og Europa. Finansgigant anbefaler at putte flere penge i de spirende aktiemarkeder.

De voldsomme uroligheder på de amerikanske og europæiske aktiemarkeder har smittet af på resten af verden, også aktiemarkeder i de mindre rige lande oplever store udsving.

Da amerikanske tal for detailsalg viste, at amerikanerne er begyndt at forbruge lidt mere, steg aktiepriserne på de spirende markeder ude i verden efter tre ugers fald.

USA er det førende marked for eksport fra lande som Taiwan, Kina og Singapore.

Voldsomme udviklinger

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

MSCI Emerging Markets indeks, der omfatter aktier i 24 markeder har ellers haft det største fald i tre år, men også de markeder forventes at komme over forskrækkelsen med nedvurderingen af amerikansk økonomi og nær-død oplevelser i Grækenland.

I august er MSCI Emerging Markets faldet 12 procent og for hele året 13 procent. Indekset omfatter ikke virksomheder i de rige lande.

MSCI indekset giver en solid vejledning i, hvordan tingene står til i lande med voksende økonomier. De fleste virksomheder er aktive regionalt. Ligesom i 2009 fastholder de fattigere land økonomisk vækst trods recession hos de rige.

Den internationale finansgigant Morgan Stanley anbefalede mandag, at investorer flytter deres penge ind i udviklingslandes markeder. Normalt mener firmaet, at man skal dele 50-50, men nu siger man altså 58-42 til fordel for de nye markeder.

Økonomiske forventninger

Selv om de rige landes økonomier tager sig endnu en recession, Europas gældskrise bliver værre og Kina holde en fortsat stram pengepolitik vil det ikke påvirke, at profitten i virksomheder i en række lande vil stige tre procent, mener investeringseksperter citeret af finansservicen Bloomberg.

Aktiepriserne i de fattigere lande har det med at belønne investorer, der tør investere lige efter et gevaldigt prisfald. Lige nu er tiden inde, mener de.

Folk, der turde putte penge i firmaer i udviklingslande efter finanskrisen satte ind i 2008, blev belønnet med en vækst på 60 procent. Investorer, der turde investere efter Rusland i 1998 ikke kunne betale sin statsgæld, blev belønnet med 44 procents vækst.

[pagebreak]Økonomiske virkeligheder

De nye økonomier, de såkaldt spirende markeder, forventes at vokse med 6,4 procent det kommende år mod 2,6 procent for de rige lande, i henhold til Valutafonden, IMF.

Selv om aktiepriserne har tager sig en rutsjetur, er der rekordhøj vækst i profitten i de virksomheder, der dominerer aktieindeksene i mange lande. 
Toneangivende lande som Brasilien, Kina og Indien har alle hævet renterne flere gange i år for at holde styr på den frygtede inflation.

Kina, der er verdens næststørste økonomi, holdt sin inflation på 6,5 procent i juli. Det er det højeste niveau i tre år.

I øvrigt har den aktuelle tillidskrise medført faldende priser på råvarer over en kam. Faktisk er indekset for priserne på 24 råvarer faldet 18 procent siden deres højeste niveau i april 2011.

MSCI aktieindex

MSCIs såkaldte Emerging Markets Index er en computeranalyse af 24 landes aktiemarkeder, betragtet som en helhed. Som udgangspunkt anses de for mere risikobetonede end dem i Europa og USA.

Godt nok har emerging markets (spirende markeder) deres at slås med hvad angår særlige polititiske forhold, særpræget økonomi og usikre valutaer, men de rige lande med USA i spidsen har ikke så meget at lade nogen høre hvad angår stabilitet.

Sammen skal indekset give en fornemmelse af, hvordan verden ser på sine investeringsmuligheder i de dele af verdensøkonomien.

Indekset følger Argentina, Brasilien, Chile, Kina, Colombia, Tjekkiet, Egypten, Ungarn, Indien, Indonesien, Israel, Jordan, Korea, Malaysia, Mexico, Marokko, Pakistan, Peru, Philippinerne, Polen, Rusland, Sydafrika, Taiwan, Thailand, Tyrkiet og Venezuela.

De fattigste

De allerfattigste lande har naturligvis også aktiemarkeder, der er ret små. De har deres eget indeks MSCI Frontier Markets, og det opfører sig normalt mere behersket og påvirker ikke verdensøkonomien. Dette indeks omfatter 31 andre lande.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.