Foto: Folketinget

Ung folketings-profil: Vi skal blive bedre til at rose hinanden

26. dec 2019, 08:20
23-årige Aki-Matilda Høegh-Dam er folketingsmedlem for det grønlandske parti Siumut. I hendes familie lyder julemenuen på grønlandsk rensdyr, og så gider hun ikke det med nytårsfortsætter.

Jul i politikerland

A4 Arbejdsliv bringer hen over julen en interviewserie med danske politikere, hvor de fortæller om deres juleferie, traditioner og nytårsfortsæt.

Læs tidligere interview:

Pernille Vermund: Jeg går alene i kirke
Søren Pape Poulsen om julestress: Der tænker jeg bare 'slap af'

Aki-Matilda Høegh-Dam, hvad synes du om julen?

Jeg forbinder især julen med traditioner for børn. Men det er måske også en tid, hvor vi voksne i en travl hverdag, hvor vi måske ikke ser hinanden så meget, som vi egentlig gerne ville, bliver nødt til at stoppe op og bruge tid på at tænke på hinanden, som traditionerne siger, vi skal gøre. Julen bringer en slags stabilitet og ro, ligeså vel som det kan bringe kaos, fordi der er så meget, der skal gøres. I bund og grund tror jeg, at det er sundt med traditioner, for ligegyldigt hvor i verden, vi kigger hen og uagtet kultur, så er traditioner noget, vi hungrer efter.  

Hvordan er dine juletraditioner så?

På Grønland sætter vi vores traditionelle, orange julestjerne op i vinduerne 1. december, som man forbinder med grønlandsk jul. Der er også tradition for, at juletræet tændes, og mens julemanden kommer i hundeslæde i mange små byer, ankommer han i Nuuk i helikopter for at dele godteposer ud til de mindste. Jeg tager selv hjem til jul den 24. december for at fejre det med min kæreste og hans familie, som bor i Grønland, og den 25. holder vi det med min familie. Vi skifter sådan hvert år.

Hvad synes du om julegaver?

Hvis jeg selv kunne bestemme, skulle vi droppe julegaver i min familie. Jeg synes, at det er meget hyggeligt, men jeg er ærlig talt meget kræsen, så jeg ender tit med at give gaverne tilbage. Hvis jeg er lidt uartig, så sender jeg dem videre til en anden som en gave. Der var et år, hvor jeg fik en hjemmelavet saftevand, som jeg vidste, jeg ikke kom til at drikke. Men den var meget fint pyntet, så jeg gav den videre til en anden. Dengang var jeg studerende, så jeg havde ikke selv råd til at give julegaver, så det var lidt nemmere at gøre det sådan. I år har jeg købt julegaver. Nu føler jeg mig lidt forpligtet til det, når jeg tjener penge.

Når jeg holder helt fri, så forbinder jeg det med, at jeg har tid til at lave mad og gøre rent. Det er mærkeligt, for det havde jeg aldrig forbundet med frihed for nogle år siden.
Aki-Matilda Høegh-Dam,  folketingsmedlem , Siumut

Hvad er det bedste ved julen?

Det er simpelthen maden. Det er helt forfærdeligt, men det er maden. Vi spiser typisk grønlandsk rensdyr, ryper eller lom. Nogle spiser også flæskesteg og and, men det gør vi ikke hjemme hos mig.

Hvad er det værste ved julen?

Det er, hvis man har meget travlt og ikke føler, at man har overskud til at nyde julen. Det er super nederen. Og så er der også noget med de gaver der. Mandelgaven er altid én, man ikke gider have, men alligevel bruger vi en masse penge på alle mulige gaver, som folk måske bare holder op med at bruge efter en måned. Det er lidt ærgerligt. I min familie prøvede jeg at afskaffe mandelgaven et år, men den gik ikke ifølge min lillebror. Han elsker selv at finde perfekte julegaver til os, så mandelgaven betyder noget for ham. I år er det mig, der står for at købe mandelgaven. Og jeg har købt Unicefs mandelgave, hvor beløbet går til velgørenhed. Det kan måske være lidt kedeligt, men det smarte er, at vinderen også får en sløjfe på fingeren, så vinderen må bestemme over alle taberne hele aftenen.

Kan du finde ud af at holde fri i juleferien?

Jeg er faktisk blevet ret god til at koble af. Det, som man skal koble af fra, er jo samvittigheden, der lurer om hjørnet. Hvis du kan sige til dig selv, at i dag laver jeg ingenting, fordi jeg har arbejdet så meget de andre dage, så kan man give sig selv lov til at holde fri, for nu har man sagt til sig selv, at det er okay. Det giver en form for frihed. I arbejdet som politiker kan telefonen dog pludselig ringe, og så kan man blive nødt til at tage sig af det. Men jeg tror, at det er vigtigt at kunne give lidt slip for ikke at brænde sammen. Når jeg holder helt fri, så forbinder jeg det med, at jeg har tid til at lave mad og gøre rent. Det er mærkeligt, for det havde jeg aldrig forbundet med frihed for nogle år siden. Jeg har ikke tid til at lave mad i dag, og jeg køber næsten altid færdiglavet mad, og min vasketøjskurv bliver altid helt fuld, inden jeg får tid til at vaske mit tøj. Så når jeg endelig har fri, er det rart at koble af med den slags, som ikke kræver, at man tænker så meget, fordi det bare kører på rutinen.

Mit mål appellerer måske mere til det grønlandske folk, men jeg vil sige til dem, at vi skal blive bedre til at rose hinanden, for vi er ret gode til at nedgøre hinanden som grønlændere.
Aki-Matilda Høegh-Dam,  folketingsmedlem , Siumut

Hvad var din største bedrift i 2019?

Nå ja, den er jo nem, for det var jo i år, at jeg blev valgt til Folketinget. Men jeg blev også bachelor i statskundskab i år, og det synes jeg er en ligeså stor bedrift.

Hvad er dit nytårsforsæt?

Jeg har ikke haft et, siden jeg var teenager, så det har jeg givet op på for lang tid siden. Jeg synes ikke, at de holder, så jeg vil hellere have et mål, uden at det er et nytårsforsæt. Mit mål appellerer måske mere til det grønlandske folk, men jeg vil sige til dem, at vi skal blive bedre til at rose hinanden, for vi er ret gode til at nedgøre hinanden som grønlændere. Vi skal blive mere bevidste om, at hvis vi kommer til at tænke negativt om hinanden, så skal vi lige stoppe en halv og som et slags nytårsforsæt tænke ’ved du hvad, det er alligevel ret sejt, at den person, som jeg er lidt irriteret på, også er nået så langt’. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi får brudt op med den politiske polarisering, der er i Grønland. Et godt nytårsforsæt vil være at starte med sig selv.