Efterløn og pension: Akasser: Udspil er et angreb på os

25. jan 2011
Seniorførtidspensionen er mere retfærdig end efterlønnen, siger Løkke og Støjberg. Regeringens egen skyld, siger Akassernes Samvirke.

Den nye seniorførtidspension er for alle. Ikke kun for medlemmer af a-kasserne. Det understregede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) to gange, da han i dag fremlagde regeringens tilbagetrækningsreform.

Han blev bakket op af beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der på det efterfølgende pressemøde forklarede detaljerne i udspillet om seniorførtidspension:

”Det er ikke kun for dem, der er medlem af det fine selskab, der har indbetalt til efterlønnen. Det er sådan, at alle er stillet lige,” sagde Inger Støjberg.

Det får direktør for A-kassernes Samvirke Verner Sand Kirk til at gå til modangreb.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Det er endnu en del af Lars Løkkes forsøg på at iscenesætte efterlønnen som en uretfærdig ordning, fordi der er nogle, der ikke kan betale til den. Men det er hans egne regler, der er skyld i, at mange ufaglærte ikke kan komme til at betale,” siger Verner Sand Kirk.

Udannelse giver dagpengeret

Han peger på, at regeringen selv har ansvaret for de regler, der betyder, at ufaglærte skal være medlem og i arbejde et helt år fra den dag, de melder sig i a-kasse, for at få ret til dagpenge.

Hvis man derimod har en uddannelse, får man dagpengeret, hvis man melder sig ind i en a-kasse senest 14 dage efter den dag, man har afsluttet sin uddannelse.

”Det er fordi regeringen stædigt har fastholdt den ulighed, at der er skævhed i, hvem der betaler til efterlønnen,” siger Verner Sand Kirk.

Frygter ikke udmelding

Han mener ikke, at ændringen af efterlønnen vil få mange til at melde sig ud af a-kasserne.

”Måske nogle i den høje ende af lønskalaen. De har høj jobtryghed, og vil egentlig gerne arbejde til pensionsalderen. Nogle af dem er medlem af en a-kasse, fordi de bruger efterlønsordningen som en forsikring mod socialrådgivere, læger, speciallæger og hele den førtidspensions-mølle, man skal udsættes for, hvis man mod forventning ikke kan klare jobbet,” siger Verner Sand Kirk.