Akasser Sådan fungerer systemet

7. aug 2009

A-kasse står for arbejdsløshedskasse. A-kassernes vigtigste opgave er at forsikre lønmodtagerne mod arbejdsløshed. Hvis du er med i en a-kasse  og bliver ledig, har du ret til at modtage dagpenge i stedet for kontanthjælp.

Det er klogt at være med i en a-kasse. Se forskellen her: Fyret – med og uden a-kasse.

Når du er blevet ledig, indkalder din a-kasse dig til din første vejledningssamtale. Her skal du lave en individuel plan for din jobsøgning.

Du bliver indkaldt til rådighedssamtale i din a-kasse hver tredje måned. Når du møder op i a-kassen, skal du medbringe eksempler på de jobansøgninger, du har lavet. Dem bruger a-kassen til at tjekke, om du aktivt søger job og for at hjælpe dig med at lave dem endnu bedre.

Udover dagpenge står a-kasserne for at udbetale feriedagpenge, orlovsydelser til børnepasning og efterløn.

Optagelse

For at blive optaget i en a-kasse skal du opfylde en række krav. Læs mere om kravene her: A-kasse – optagelseskrav.

Hvis du mener, at du opfylder kravene, skal du sende et skema til den a-kasse, du gerne vil være medlem af. Herefter betaler du for at være med hver måned. Beløbet kan trækkes fra i skat.

Vælg den rigtige a-kasse

De fleste a-kasser arbejder sammen med den fagforening, der forhandler løn og overenskomster for dig. Din fagforening eller din tillidsmand kan fortælle dig, hvilken a-kasse der passer til dig.

Hvis du skifter job og kommer under en ny overenskomst, skal du undersøge, om du også skal skifte a-kasse.