Akademikere kan ikke finde ud af at søge job

11. mar 2011
Hver fjerde nyuddannede akademiker har ingen anelse om, hvor han vil søge job.

Arbejdsløsheden blandt nyuddannede akademikere er skyhøj. Kun hver anden får et job.

Alligevel står det sløjt til med jobsøgningen, hvor hver fjerde akademiker slet ikke har en ide om, hvor han gerne vil i job. Det viser en ny undersøgelse, som CA a-kasse har lavet i marts 2011 blandt de dimittender fra handelshøjskolerne, der blev færdige med uddannelse i 2010.

"Det er et stort problem, at så mange ikke er skarpe på jobsøgningen. Konkurrencen om jobbene benhård, og så kan ansøgningen og CV’et  alt for nemt blive en stopklods," fortæller Lars Ulrik Jeppesen, der er karriererådgiver i CA a-kasse.

Hans erfaring er, at mange nyuddannede bruger en standardansøgning, men det mener han ikke er godt nok.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Det bliver gennemskuet på 3 millisekunder og ryger lige ud til højre," siger Lars Ulrik Jeppesen.

Han anbefaler de studerende, der er ved at være færdige med uddannelsen, på at bruge lidt tid på at sætte sig ind i jobsøgningens finesser, inden de begynder at søge job.

"Der er masser af muligheder for at blive skarp på at søge job. Brug rådgivning på uddannelsesstedet, eller deltag i de gratis jobsøgningskurser, som a-kasser og fagforeninger tilbyder på de fleste uddannelser. Det er for surt først at finde ud af, hvordan man søger job efter flere måneders ledighed", siger Lars Ulrik Jeppesen.

Det er forskningspolitisk uddannelseschef i Dansk Industri, Charlotte Rønholt, enig i.

"Når de nyuddannede laver en standardansøgning signalerer de, at de ikke vil have jobbet," siger Charlotte Rønholt.

Men hun ønsker også, at studerende i højerede grad og på et tidligere tidspunkt, finder ud af, hvad målet med deres uddannelse er.

"Det er paratheden til et job, der er centralt. Gør vi i virkeligheden nok her? Det er grotesk, at studerende tænker: Hov, nu skal jeg også have et job, for det er det, at uddannelse handler om," siger Charlotte Rønholt.

Undersøgelsen
  • 24 % af dimittenderne er slet ikke eller kun i ringe grad afklaret med, hvor de vil søge job.
  • 19,9 % er slet ikke eller kun i ringe grad ordentligt klædt på til ansøgning og CV.

CA a-kasse organiserer ca. 36.000 højtuddannede ledere og specialister på det private arbejdsmarked - typisk med en erhvervsøkonomisk uddannelsesbaggrund.