Afsløring: Utrænede soldater sendt i krig

19. mar 2010
Hemmelig rapport viser, at danske soldater dumpede og alligevel blev sendt i krig

Dumpet.

Så hård var dommen, da forsvaret i maj 2009 testede en del af de soldater, som tre måneder senere - i august - skulle i kamp i Afghanistan.

Det viser en hidtil hemmeligholdt rapport fra Forsvaret, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Overordnet set manglede soldaterne helt basale færdigheder i krigsførelse, selvom de havde været i træning i otte måneder, konkluderer rapporten. Og på tre helt konkrete punkter var der dumpe-karakter:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Manglede biler, våbenkendskab og rutine

Soldaterne kunne ikke køre de køretøjer, de skulle bruge i Afghanistan.

De kunne ikke finde ud af at bruge bestemte typer af våben, som det ellers kræves, at en professionel enhed kan bruge i krig.

Og endelig var hver tredje af dem så uerfarne, at de manglede den rutine og det taktiske overblik, der kræves i kamphandlinger.

Rapport blev holdt hemmelig

Forsvarets rapport bygger på en test af soldaterne i opklaringsbataljonen på Bornholm. Testen blev foretaget af Hærens Kampskole i perioden 11.- 15. maj sidste år. 150 soldater blev testet og dumpede.

En måned senere, fra den 15.- 21. juni, blev soldaterne testet igen. Denne gang af den brigade under Hærens Operative Kommando, som sender soldaterne ud. Brigaden godkendte nu soldaterne, trods den lammende kritik af soldaternes færdigheder.

Virker negativ og frustreret

”Der blev under inspektionen identificeret og oplyst om en del mangler i uddannelsen,” hedder det i rapporten.

”Kommandodelingen virker negativ og frustreret. Delingen mangler uddannelse, materiel og køretøjer. Det påvirker moralen i negativ retning. Manglerne afføder mange negative kommentarer og ligegyldighed internt såvel som eksternt,” lyder en anden konklusion.

Bag rapporten står ni officerer. En af dem er oberst Eigil Schjønning, der var  leder af Hærens Kampskole på daværende tidspunkt. Han mener ikke, at de soldater, der deltog i testen, var klar til krig på det tidspunkt.

Så troede man fejl!

"Troede man, at alle soldaterne var klar til udsendelse, så troede man fejl. Det viste stikprøven. De havde meget travlt – meget de skulle nå at lære på tre måneder," siger han.

Efter testen havde Eigil Schjønning ikke mere med soldaterne at gøre. Han vil derfor ikke vurdere, om de var blevet gode nok, inden de blev udsendt. Obersten vurderer dog, at det burde være muligt med intensiv træning. 

Det afvises af en centralt placeret kilde i forsvaret, som Avisen.dk har vist den hemmelige rapport. Kilden ønsker af hensyn til sin stilling at være anonym.

Skulle have trænet et år mere

"Den rapport, siger, at de soldater er elendigt uddannede. Soldaterne var så absolut for dårligt uddannede til at løse kampopgaver. Enheden skulle have trænet et år mere, før de ville have været parat til den krig, de skulle i," siger den anonyme kilde og afviser, at det kunne rettes op på tre måneder. 

Oberstløjtnant Karsten Kjær, der var leder af Hold 8, var ham, der stod for træningen af soldaterne - også de 150 dumpede.

Han siger, at han og soldaterne gjorde, hvad de kunne for at rette op på manglerne - men at forsvaret også vurderede, at det var vigtigt, at soldaterne holdt sommerferie og var sammen med deres familie, inden de skulle til Afghanistan.

Bilerne var der ikke til tiden

"Det er jo begrænset, hvor meget du kan nå at lave om på den korte tid. Man kan jo tage de gode råd, der er i inspektionen. Det er jo svært at lave hele uddannelsesforløbet om. Hvis der var noget, der skulle ændres, så skulle det have været gjort tidligere," siger Karsten Kjær og fortsætter:

"Hvis vi havde haft materiellet til tiden, så havde vi også kunnet træne med det. Hvis forudsætningen er, at du kan køre en bil, så er det jo ikke så godt, at du ikke har bilerne at træne i til tiden."

Hæren sagde god for dem

Oberstløjtnanten vurderer alligevel, at soldaterne var klar til udsendelse, da de drog af sted i august. Her henholder han sig til, at hærens 1. Brigade, som hans bataljon hører under, godkendte soldaterne som egnede til at sende i krig.

Det skete altså kun en måned efter, at en grundig intern test havde dumpet eskadronen fra Bornholm.

Læs svaret fra Hærens Operative Kommando, HOK, her:

"Vi ønsker ikke, soldaterne slår sig ihjel"

Hold 8
  • Hold otte består af 700 mand og blev udsendt den i august 2009 og kom hjem i januar 2010.
  • 150 af soldaterne dumpede en stikprøvekontrol foretaget af Hærens Kampskole.
  • Siden krigen i Afghanistan begyndte i 2001 er kampene blevet hårdere og hårdere. Det kan aflæses af antallet af dræbte og sårede på de forskellige hold.
  • Hold 8 er et af de hold, der har været hårdest ramt, siden krigen begyndelse.
  • Således fik 10 af hold 8's soldater medalje, fordi de blev alvorligt sårede.
  • Til sammenligning var der i hele 2006 12 alvorligt sårede. I 2007 var der syv, og i 2008 var der 19 hårdt sårede.
  • I hele 2009 var der 26 hårdt sårede.