Afsløring: Giftskandalen har kostet liv

2. mar 2011
Poul Sørensen blev det første dødsoffer for styrenforgiftning på LM Wind Power. Dødsårsag: Hjernesvind efter 18 års arbejde med styren. Hans familie står nu frem.

Snedker Poul Sørensen blev det første dødsoffer for styrenforgiftning på LM Glasfiber, der i dag hedder LM Wind Power.

Han døde 11. marts 1979 efter en langvarig sygdom.

Dødsårsagen var hjernesvind, som han havde pådraget sig under 18 års arbejde med opløsningsmidlet styren på LM Glasfiber i Lunderskov.

Det fastslår den daværende Sikringsstyrelse i et brev til enken.

Sygdommen blev ankerkendt af Arbejdsskadeforsikringen, og hans enke fik efter den tids forhold en stor erstatning, skriver tvsyd.dk.

Mere end 40 tidligere ansatte fra LM Wind Power har de seneste dage stået frem og fortalt, hvordan de er blevet syge af arbejdet med styren.

Pinefuld død

Talrige beretninger fra tidligere ansatte på LM Wind Power får i dag Mari-Jette Hansen, Ejstrupholm, til at fortælle om sin fars pinefulde død.

De tidligere ansatte fortæller om nøjagtig de samme symptomer, som hendes far havde: Hovedpine, svigtende lugt- og smagssans, svimmelhed, hukommelsestab, træthed og kvalme.

"Styren bør forbydes i produktion af glasfiber og plast. I årtier har det været kendt, at stoffet er farligt. Min far blev 100 procent invalid og døde af det," siger Mari-Jette Hansen til tvsyd.dk.

I 32 år har Poul Sørensen ligget begravet på kirkegården i Skanderup vest for Kolding.

Se også: Forgiftede ansatte har diarre, allergi, eksem

Døde forgæves

Gennem de 32 år er produktionen med styren fortsat.

"Han døde forgæves. Vi kæmpede en forgæves kamp. Det blev jo ved og ved," siger Mari-Jette Hansen.

Hun håber, at de tidligere ansatte vil fortsætte kampen for at få anerkendt, at de er blevet syge af et giftigt arbejdsmiljø.

Familien måtte selv kæmpe en langvarig kamp for at få anerkendt, at Poul Sørensens blev invalid og døde af arbejdet med styren.

"Mange gange var vi ved at opgive, og det havde vi også gjort, hvis ikke fagforeningen havde hjulpet, den gav os sparket til at fortsætte med at kæmpe for fars sag," fortæller Mari-Jette Hansen til tvsyd.dk.

LM: Vi arbejder seriøst med sikkerhed

LM Wind Power skriver i en e-mail til Avisen.dk, at Poul Sørensens død ikke kan sammenlignes med 40 ansatte, der i dag står frem med lignende sygdomme, som Poul Sørensen også havde.

"Den mere end 30 år gamle sag er fra en tid, hvor man lige knap var begyndt at forstå risikoen ved organiske opløsningsmidler. Sammenkædningen af en sag, der handler om arbejdsmiljø i industriel produktion tilbage til 1950’erne, med LM Wind Power’s arbejdsmiljø i dag er urimelig - ligesom den ville være, hvis man lavede lignende sammenligninger af andre industrivirksomheder."

40 tidligere tidligere LM-ansatte har den sidste uge fortalt om nøjagtig de samme symptomer, som snedker Poul Sørensen havde: Hovedpine, svigtende lugt- og smagssans, svimmelhed, hukommelsestab, træthed og kvalme. Dette er symptomer som overlæger sammenkæder med styrenforgiftning. Hvorfor har jeres ansatte stadigvæk de samme symptomer på styrenforgiftning som for 40 år siden?

"Vi har ikke på noget tidspunkt afvist, at der i løbet af de mere end 30 år, vi har produceret vindmøllevinger, kan have været tilfælde, hvor medarbejdere enten er kommet til skade eller har oplevet sundhedsmæssige problemer, eller at der har været sager, vi kunne have håndteret anderledes eller hurtigere. Men det er forkert at tegne et billede af, at der skulle være tale om generelle problemer," svarer LM i en e-mail.

3F: Arbejdstilsynet har svigtet

I 3F er man rystet over de mange ansatte, der nu står frem.

"Når Arbejdstilsynet har været ude så mange gange og påvist styrendampe i talrige påbud, så burde de kræve, at LM stopper arbejdet med styren. Og hvis loven ikke giver mulighed for det, så må loven laves om," mener næstformand i 3F, Johnny Skovengaard.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har nu krævet en redegørelse fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen. Først når den er klar i næste uge, vil Arbejdstilsynet udtale sig om kritikken.

Samtidig har ministeren i gangsat en stor helbredsundersøgelse af tidligere LM-ansatte.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at kontakte egen læge og fagforening, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

Herefter skal lægen og fagforening anmelde sygdom og arbejdsskade til Arbejdsskadestyrelsen.

ANMELD DIN SKADE

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]