Afsløret i snyd: Kræver tjek af jobfirmaer

23. sep 2010, 22:45
Opråb fra branchen: Vi vil se, hvem der er gode og dårlige

Der er ikke længere et samlet overblik over, hvor godt de private jobfirmaer gør deres arbejde - selvom de står for aktivering af flere og flere arbejdsløse.

Men efter Avisen.dk igår afslørede, at et af landets største jobfirmaer har reklameret med usande oplysninger, rejser der sig et krav om åbenhed fra både Christiansborg og job-branchen selv.

”Jeg synes, man bør lægge det hele frem, så man kan se, hvordan hver enkelt aktør (jobfirma, red.) klarer sig,” siger formanden for Jobrådgivernes Brancheforening, Jørgen Borre Larsen.

Intet overblik

Ingen har længere overblik over, hvilke firmaer der er bedst til at hjælpe de arbejdsløse. Sidste år holdt Arbejdsmarkedsstyrelsen nemlig op med at indsamle evalueringer fra de arbejdsløse hos jobfirmaerne. Dem har de ellers samlet til en rapport de foregående år.

Nu ligger de arbejdsløses dom over jobfirmaerne ude i hver enkelt kommune - dermed er et samlet billede tabt.

Alligevel er det Arbejdsmarkedsstyrelsen, der centralt udvælger, hvilke jobfirmaer, der kan tilbyde deres service til kommunernes jobcentre. Og i den vurdering indgår altså ikke de lediges evalueringer.

”Tudetosset”

”Det er tudetosset, at man kun laver lokale evalueringer uden at samle det, når det er Arbejdsmarkedsstyrelsen, der nationalt bestemmer, hvilke firmaer, der må stå for aktiveringen,” siger Torben Hansen, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.

Han vil nu foreslå Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), at der bliver lavet en samlet rapport med evalueringer fra hele landet.

Men det er unødvendigt, mener Bent Bøgsted (DF).

”Til efteråret skal vi se på, hvordan det fungerer med de andre aktører. Men det er jobcentrene, der har ansvaret for, hvem de vil bruge,” slår Bent Bøgsted fast.

Eksklusion

Torben Hansen (S) er rystet over, at Jobdk har lavet falsk reklame:

”I sidste ende er det jo de ledige, der ender som tabere, fordi de ikke får de tilbud, der hjælper dem bedst,” mener Torben Hansen.

Jobdk er det eneste af de store jobfirmaer, der ikke er medlem af brancheforeningen. Og havde de været medlem, havde de været tæt på eksklusion, forsikrer formanden for Jobrådgivernes Brancheforening,
Jørgen Borre Larsen.

Hans medlemmer har nemlig skrevet under på, at de vil være åbne om gode såvel som dårlige evalueringer.