Afslag: I må ikke åbne vuggestue

31. okt 2010
1.200 børn mangler pasning i København men der er ingen hjælp at hente for dem, der selv vil åbne en institution.

1.200 børn står uden pasning i København. Derfor har de to pædagoger Jacob og Mia Mèzin Jessen i et år forsøgt at starte deres egen vuggestue på Amager.

Men hver gang de tror, at de er ved at være i mål, får de afslag fra kommunen.

Kommunens håndtering af sagen møder nu kritik fra et flertal i Borgerrepræsentationen, samt paraplyorganisationen Frie Børnehaver og Fritidshjem.

Må ikke gå over for grønt

Jacob og Mia Mèzin Jessen ledte for et år siden i øst og vest efter en vuggestueplads til deres toårige datter, men uden held.

Da reglerne var blevet ændret, så private såkaldte "storordninger" blev lovlige, fik det parret på nye tanker:

"Vi hørte om de nye regler, og besluttede os for at åbne vores egen vuggestue. Men vi har ikke haft andet end problemer med at få lov," siger Jacob Mèzin Jessen.

I det seneste afslag fra kommunen står der, at vuggestuen er ulovlig, fordi børnene ikke må passere en fodgængerovergang på en trafikeret vej, for at komme over til vuggestuens udeareal på den anden side af vejen.

Ikke interesseret i private

Flere institutioner i kommunen har fået dispensation fra denne regel, og mange institutioner har også fået lov til at køre helt uden udearealer. Blandt andet en flerbørnsdagpleje, der ligger klos op af den bygning, hvor Jacob og Mia ville åbne deres vuggestue.

Flere kommuner blokerer bevidst for nye private børneinstitutioner, siger jurist Anette Foltmann fra paraplyorganisationen Frie Børnhaver og Fritidshjem, som tæller cirka 450 private og selvejende institutioner, hvoraf en del er vuggestuer:

“Det er mit indtryk, at forvaltningen i Københavns Kommune ikke er så interesseret i private institutioner.”

Ifølge hende, er det et udbredt problem, at private børneinstitutioner møder modstand fra landets kommuner, selv om det er ulovligt, når en kommune sætter barren højere for private institutioner end deres egne.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Læs artikel: København må ikke tryne private vuggestuer

Hun mener, kommunerne tænker for meget på de institutioner, som de selv driver:

"Vi ser indimellem, at forvaltningens egne interesser står i vejen for dens pligt til at vejlede om regler og muligheder for dispensation og give private institutioner lige vilkår,” siger Anette Foltmann.

Udover vuggestuen på Amager, som måske ikke bliver til noget, er Avisen.dk bekendt med to andre private institutioner, som oplever, at de er blevet modarbejdet af forvaltningen i København.

Skyder bolden videre

Presserådgiver i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Casper Dall mener ikke, at det er borgmester Anne Vangs (S) opgave at svare på, hvorfor en kommune med så stor mangel på institutionspladser ikke i højere grad hjælper private initiativer på vej.

Han skyder bolden videre til  Henriette Bjørn, kontorchef i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Hun siger:

"Jeg kan sagtens forstå, at de er frustrerede, men det er min vurdering, at vi gør, hvad vi kan for at hjælpe nye private børneinstitutioner på vej, og at vi lever op til loven."

Københavns Kommune har et særligt infoteam, som skal guide nye private institutioner gennem regeljunglen.