Afslag: Gabriel gav Carlsberg røde ører

9. apr 2013, 19:23
Da ledige Gabriel Cornea søgte på et opslået job hos Carlsberg, fik han en mail tilbage med titlen automatisk afslag. Den var sendt af Carlsbergs robot.

”Det virker demotiverende. Jeg har brugt lang tid på ansøgningen, og så bliver jeg bare automatisk fravalgt. Som om min ansøgning bare ryger i skraldespanden med det samme.”

Sådan er redaktionen fra ledige Gabriel Cornea på den mail, han modtog fra Carlsberg som svar på en jobansøgning. I mailens emnefelt stod der "automatisk afslag", og det undrer Gabriel Cornea sig over.

Forklaringen er, at Carlsberg har investeret i et computerprogram, som kan behandle og sortere jobansøgninger.

Og Carlsberg er langt fra de eneste. Avisen.dk skriver i dag, at både private virksomheder og offentlige arbejdspladser i stigende grad benytter lignende programmer.

Så selvom det sjældent fremgår direkte, at afslaget er automatisk, kan det sagtens være en maskines vurdering, der ligger til grund for et afslag.

Røde ører hos Carlsberg: Det er en fejl

Carlsberg beklager mailens ordlyd. Der er tale om en teknisk fejl, siger bryggeriets kommunikationsdirektør, Jens Bekke.

"Det er jo et uheldigt signal at sende og en uheldig måde at skrive til folk. Det vil ikke ske igen," siger Jens Bekke.

Fejlen skyldes, at programmets afslagsfunktion blev anvendt ved en fejl i Gabriel Corneas tilfælde. Samtidig var Carlsberg ikke klar over, at der direkte stod "automatisk afslag" i den mail, programmet sendte. Det er nu rettet, oplyser Jens Bekke.

"Det skal ikke forstås som om vi ikke har læst og vurderet hver enkelt ansøgning. Men vi har ikke ressourcer til at sende individuelle afslag, når der for eksempel kommer 300 ansøgninger," forklarer Jens Bekke.

Han siger, at Carlsberg kun sjældent bruger funktionen. Men når de for eksempel slår et job op, der kræver stort kørekort, bruger de programmet til automatisk at frasortere dem uden stort kørekort og sende dem et kollektivt afslag.

HK: Ubehagelig tanke

Men et afslag, som tydeligvis er sendt af en robot, er ikke godt nok.

Sådan lyder det fra Kim M. Soelberg Jørgensen, der står bag et netværk for jobsøgende og arbejdsgivere.

"Gabriel Corneas oplevelse kommer ikke som en overraskelse, selvom det er grotesk. Det er bare ikke godt nok. Firmaer bør også tænke lidt på det signal, de sender ved det her," siger Kim M. Soelberg Jørgensen.

Fagforeningen HK finder tanken om, at det er en robot, som sorterer ansøgninger, ubehagelig.

”Jeg synes ikke om det. Hvis man slår et job op, har man også en forpligtelse til at tage ansøgerne alvorligt og kigge ansøgningerne igennem. Som minimum burde man i hvert fald oplyse, at det er en maskine, som sorterer,” siger Svend-Erik Hermansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK.

"Det signalerer, at jeg ikke har en værdi"

Det kan være en psykisk belastning for ledige ikke at være sikre på, at deres ansøgning bliver læst, tilføjer Svend-Erik Hermansen.

For Gabriel Cornea har de mange afslag slebet adskillige lag af selvtilliden.

Hver uge sender han mellem to og ti ansøgninger, men indtil videre har det ikke engang indbragt ham en jobsamtale. I februar røg han ud af dagpengesystemet.

Netop de afslag, der signalerer ligegyldighed fra virksomhedens side, rammer ham hårdest.

”Det signalerer, at jeg ikke har en værdi. At jeg ikke er god nok. Jeg prøver at sige til mig selv, at jeg ikke skal lade de mange afslag påvirke mig, men det gør jeg alligevel."

faktaboks

Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.

 

Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.

Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.

 

Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.

 

Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.