Tæt på verden: Afrikas værste krigsforbryder overgiver sig

21. mar 2013, 09:25
Manden hedder Bosco Ntaganda og var indtil for nylig general i DR Congos hær.

Skulle der være djævle til må Bosco Ntaganda stå højt på listen over de værste, skal man tro adskillige rapporter. Den congolesiske General Ntaganda, eftersøgt nært og fjent, har overgivet sig overraskende til den amerikanske ambassade i Rwanda med ønske om at blive udleveret til det internationale domstol i Haag, ICC, der efterlyser ham.

Det er svært ikke at tro på, at Bosco Ntaganda er ond, når man læser anklagerne imod ham. Krigsherren fra Den Demokratiske Republik Congo beskyldes for de værst tænkelige forbrydelser imod menneskeheden, omfattende brug af børn som soldater, systematisk voldtægt, drab, etniske forfølgelser, lemlæstelser, massakrer, sexslaveri og terror.

Human Rights Watch har en opsummering af anklagerne og en video, hvor han siges at have øgenavnet “Terminator Tango.”

ICC-effekten

Historisk set blev Bosco Ntaganda efterlyst i 2006, men han eftersøges for forbrydelser, han skal have begået i 2002-03, oplyser Al-jazeera. I 2009 blev der forhandlet en form for fred i DR Congo, oprørslederen blev udnævnt til general og indlemmet i landets hær trods sigtelserne. Oprindelig er han fra Rwanda.

I de senere år har Ntaganda holdt til i Nord Kivu, hvor han har handlet med bloddiamanter og kørt systematisk afpresning af omgivelserne, som var han leder af sin egen mafiastat.

Internationalt set har der været spekuleret i, om præsident Kabilas plan om endelig at arrestere sin general (nyheden ses her på VCX News) sidste år udløste det blodige oprør af guerillagruppen M23 i Kivu-provinsen mod nord i DR Congo. I en kort periode i november var byen Goma erobret og blev plyndret og hærget, som dokumenteret af Human Rights Watch. Også medlemmer af hær-enheder er dokumenteret som skyldige i massevoldtægter og drab.

Under alle omstændigheder medførte den opblussede konflikt, at 500.000 mennesker blev forjaget fra deres hjemsteder.

M23s endeligt

Oprørsgruppen M23 mistænkes for at være støttet af kræfter i nabolandet Rwanda, hvilket alle nægter. Formålet med at støtte ham ville så være at skabe splid i nabolandet DR Congo. At han nu pludselig overgiver sig kan skyldes, at han har fået et ultimatum fra sine støtter, der ikke har brug for ham mere, spekulerer en skribent i Washington Post.

I henhold til forskellige nyhedsmedier som The Guardian splittedes M23 for få dage siden i to, og Bosco Ntaganda og en gruppe af hans folk måtte flygte ind i Rwanda, hvor hans soldater har overgivet sig. Selve M23 gruppen brød ud af hæren, fordi Præsident Kabila overvejede at forflytte ledere som Ntaganda til andre steder i landet.

USA er ikke blandt de lande, der anerkender ICC, men kan naturligvis sørge for, at han bliver sendt til Haag. Rwandas myndigheder har udtalt, at de ikke vil modsætte sig udleveringen.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.