Tæt på verden: Afrikanske bønder ser syner i deres marker

11. sep 2013, 08:40
Skadedyr og sygdomme vandrer 3 km mod nord og syd hver år på grund af klimaet.

Småbønderne i Uganda tror, de ser syner. I deres dagligdag i marken støder de på nyt uvæsen i deres afgrøder, som de ikke ved, hvordan de skal fordrive. Derfor vælger de at pøse kemiske sprøjtemidler på dem.

”Tidligere brugte farmerne ikke ret mange pesticider," fortæller professor Jeninah Karungi-Tumutegyereize fra Makarere Universitys landbrugs- og miljødepartement, "men nu er det helt ustyrligt."

Men bønderne ser ikke syner. Orme, larver, insekter, vira og svampe er på march med en hastighed på tre kilometer henholdsvis mod nord og syd om året som følge af klimaforandringerne. Global opvarmning gør det muligt for plagerne at rejse mod nord og syd.

Ny viden

Den nye viden kommer fra Exeter University i Storbrittannien, hvor forskere har analyseret data om 612 kendte skadedyr og sygdomme, der er blevet observeret 26.000 gange siden 1960. Der er eksempler på plantesygdomme på ris, der har bredt sig til 80 lande og nu er begyndt at angribe hvede.

Skadedyr og plantesygdomme kan ødelægge en bondes chance for at forsørge sin familie og sende børn i skole. På det større plan er der tale om mulige fødevaremangler og svigtende eksport.

Insekter og sygdomme tager ofte 10-16 procent af et års høst. Forskerne i Exeter har beregnet, at over 8 procent af verdens fødevareproduktion går tabt på den måde. Når skadedyr og sygdomme breder sig, og verdens befolkning vokser, kan der opstå fødevaremangler.

Gammel viden

De fattige bønder i Uganda må enten købe mere og stærkere kemikalierne eller få ny viden.

Den danske NGO Dialogos er sammen med en lokal organisation (UNACOH) aktiv i de flere områder af Uganda, for at vise bønderne, at kemikalier ikke er den eneste og nødvendigvis mest effektive løsning.

Bønderne er ofte analfabeter og tror, at de moderne midler kan levere mirakler i marken. Men det kan en kombination mellem det moderne og de traditionelle metoder også og det billigere.

Og de gammeldags metoder virker stadig. Bønder, der har genlært de gamle metoder, er begyndt at indsamle familiens urin og gemme den til skadedyrbekæmpelse. Blandt andre midler er udtræk af neem-træet, tobaksplanter og aske.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.