Tæt på verden: Afrikansk land overtaget af narkogangstere

19. nov 2012, 14:27
GuineaBissaus militærstyre er dybt involveret med narkosmuglere, fastslår FN, EU og USA samt lokale. Bevis det, siger hærchefen.

Meget tyder på, at det lille vestafrikanske land Guinea-Bissau er kuppet af narkogangstere. Absolut mistænkelig flytrafik til fjerne øer med små fly fra Sydamerika steg i antal, oplyser FNs organisation til bekæmpelse af kriminalitet.

I april tog militæret magten og afsatte præsident Carlos Gomes Jr. midt i valgkampens slutfase. Han var favoritten. Gomes opholder sig nu i Elfenbenskysten.

Begrundelser var der ikke mange af, bortset fra at officererne ikke ønskede valget gennemført, fordi præsident Gomes Jr. havde kontakter til angolesiske militærfolk. Under et tidligere kupforsøg søgte Gomes tilflugt ai Angolas ambassade.

Narko

Guinea-Bissau har gennem de senere år gentagne gange været karakteriseret som transitland for kokain til Europa og Rusland. Siden kuppet er aktiviteterne steget.

Eksperter anslår, at der årligt sendes 50 ton kokain til Europa fra landet. Den mængde kan stige betydeligt, efter kuppet har givet gangsterne friere spil.

Militærstyret har indsat marionetter som Guinea-Bissaus ledere, men det har ikke skabt stabilitet. I oktober var der tilsyneladende forsøg på et modkup, der blev slået ned.

Forsøgt isoleret

Den Afrikanske Union, AU, suspendere straks landets medlemsskab, Verdensbanken smækkede pengekassen i og udviklingsorganisationer gik på vågeblus.

Det har ikke imponeret officererne det mindste. Lederen af FNs regionale afdeling af UNODC, der styrer indsats imod kriminalitets, udtaler til The New York Times, ”at man ser mere og mere narko ankomme til landet.”

Guinea-Bissau har sit eget agentur til bekæmpelse af narkohandel, men de får så få penge, at de end ikke har råd til benzin til deres biler. Helt nøjagtigt modtager enheden 500 kroner om ugen til sit arbejde fra justitsministeriet.

Benægter

Fra EUs ambassade og andre internationale autoriteter samt lokale kyndige udtaler man utvetydigt, at der er direkte forbindelser mellem kupmagerne og narkohandlerne.

”Selve regeringen i Guinea-Bissau er problemet,” mener en repræsentant for de amerikanske narkomyndigheder, DEA. USA karakteriserede i 2010 cheferne for flåden og luftvåbnet for narkogangstere og beslaglagde deres værdier i USA.

Hærchefen general Antonio Injai benægter iltert anklagerne og kræver beviser imod sig og sine folk for at være narkohandlere. Han beder verden om at sende penge, så han kan bekæmpe uvæsnet.

Undertrykkelse

Der har været flere uløste politiske drab i Guinea-Bissau de senere år; et af ofrene var en tidligere præsident i 2009; et andet en hærchef.

Marionetregeringen advarer folk om at stille nærgående spørgsmål om ”sager der ikke vedrører dem”, og journalister er blevet truet med døden (af Antonio Injai), hvis de spørger til præsidentdrabet.

Guinea-Bissau består af en lille stykke vestafrikansk land og 90 øer; mange af dem ubeboede. Landet har 1,6 million indbyggere, der er yderst fattige og afhængige af international bistand.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.